„Evoluţia economiei româneşti a fost una dinamică din punct de vedere al consumului. Vedem că avem în sectorul comerţului un număr important de jucători. Această creştere semnificativă a consumului a ajutat companiile din acest top să crească. Avem acolo foarte mulţi jucători din zona de retail. De asemenea, avem în sectorul de automotive jucători importanţi. Vedem că Ford are cea mai expansivă evoluţie din întreg topul. Ca o concluzie, expansiunea consumului este principalul motor, 70% din creşterea PIB-ului din România, se bazează pe aceasta evoluţie”, a declarat Eugen Anicescu.
Conform ediţiei din acest an topului, realizată pe baza rezultatelor companiilor din 2018, România se clasează pe locul 3 în Top 500 CEE, cu 61 de companii, în creştere de la 56. Pe primul loc în top de află Polonia, cu 175 de companii şi pe locul 2 Ungaria cu 71 de companii.
Citeşte şi România, pe locul 3 în Top 500 companii din Europa Centrală şi de Est
În ceea ce priveşte România, cifra de afaceri agregată este de 69,46 miliarde de euro, în creştere cu 14,3%, a patra după Cehia, pe care a detronat-o ca număr. România are una dintre cele mai mici cifre de afaceri medii 1,139 miliarde de euro.
Automobile Dacia SA se află pe cea mai înaltă poziţie în top, locul 13, fiind urmată de OMV Petrom Marketing SRL, pe locul 26 şi OMV Petrom SA pe locul 27. Companii cu capital privat românesc sunt Dedeman, pe locul 115, Fildas Trading SRL, pe locul 277, şi Altex România, pe locul 286.
De asemenea, în top se află şi cinci companii deţinute de statul român: Romgaz, Hidroelectrica, Electrica, Complexul Energetic Oltenia şi Transelectrica.
Eugen Anicescu a afirmat că este posibil ca România să păstreze locul 3 şi în topul de anul viitor.