România, pe locul 4 în lume la mâncare. Într-un top al celor mai gustoase preparate, întocmit de Taste Atlas, clasamentul este deţinut de Italia, urmată de Grecia și Spania. Apoi, vine din urmă România, cu preparate precum mititei, ciorbă de burtă, mămăliguță şi cozonac. Acest lucru este dovedit și de voturile internauților care au participat la realizarea topului celor mai bune bucătarii din lume.
În clasamentul Taste Atlas, România a obținut scorul de 4,57. Acesta a fost realizat după ce participanții la vot au ales 30 de feluri de mâncare, băuturi și produse alimentare specifice țării noastre, printre care, la loc de cinste se află mititeii şi celebra ciorbă de burtă, potrivt Antena 3.
Cele mai apreciate mâncăruri din România:
1. Mititei
2. Cozonac
3. Borș
4. Pască
5. Mămăligă
6. Ciorbă de burtă
7. Ciorbă de fasole
8. Ciorbă de pui
9. Drob
10. Covrigi.
Ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat că ”războiul mondial al pâinii a început deja”, din cauza blocării cerealelor în Ucraina. Acest lucru va avea un impact asupra tuturor statelor, inclusiv asupra României. Situaţia se complică pe zi ce trece din război. La sfârşitul săptămânii, un mare siloz de cereale a fost bombardat, iar Rusia este acuzată că fură producţia de cereale din Ucraina, sporind criza alimentară în lume.
Războiul din Ucraina este punctul de origine al unui alt ”război”: cel al pâinii. Dat fiind faptul că exporturile din ţara vecină sunt blocate, statele vulnerabile nu mai au acces la cereale, lucru care poate duce la revolte, atrag atenţia liderii europeni.
Din păcate, deși e un mare producător de cereale, România va fi afectată și ea. Nu vom avea parte de o criză alimentară, dau asigurări autoritățile, însă asta nu înseamnă că nu vom plăti prețuri tot mai mari pentru produsele de panificație.
Anual, România produce circa 9 milioane de tone de grâu. Din acest total se consumă puţin peste 3 milioane. Restul merge către export. În prezent, ţara noastră a devenit cel mai mare exportator de cereale din UE.