România, pe locul doi în Europa la numărul maşinilor cu kilometri daţi înapoi. Acest lucru reiese din studiul realizat şi publicat de carVertical. Pe primul loc anul trecut s-a clasat Letonia.
Potrivit statisticilor, românii păstrează o mașină, în medie, între 3 și 5 ani. Acest lucru înseamnă că la fiecare 10 ani, fiecare mașină poate avea kilometrajul dat îanpoi de 2-3 ori.
Anul trecut, în Letonia, aproape un sfert din mașinile scoase la vânzare aveau mai puțini kilometri afișați la bord decât parcurseseră în realitate. Pe locul doi s-a clasat România, care a avut o cincime din maşini cu kilometraje date înpoi. Vecinii bulgari au mpsluit doar 12 la sută din autoturimele pe care le vindeau.
Se pare că cei mai cinstiţi la capitolul kilometri daţi înapoi sunt belgienii. Doar 9,85 la sută dintre maşinile vândute au avut kilometri daţi înapoi.
Potrivt datelor Comisiei Europene, cei care au ghinionul să cumpere o astfel de maşină sunt păgubiţi anual cu aproape 10 miliarde de euro din cauza acestor kilometraje date înapoi. Fiecare client plătește în plus aproximativ 25% din preț pentru o mașină fraudată, potrivit autoexpert.ro.
Un alt studiu realizat recent de carVertical, cumpărătorii de mașini premium germane sunt cei mai expuşi riscului de a achiziţiona un autoturism care are kilometrajul dat înapoi.
BMW M5 este mașina al cărui kilometraj este dat cel mai des înapoi. Locurile doi și trei sunt ocupate de BMW Seria 7 și de Subaru Outback. Audi A8 este pe locul 5, în timp ce Audi A7 ocupă locul 10 în topul maşinilor la care se dau cel mai des kilometrajele înapoi.
De asemenea, mașinile fabricate între anii 2006 şi 2016 sunt maşinile al căror kilometraj este cel mai des dat înapoi.
Citeşte şi Cum să vă asigurați o achiziție auto la mâna a doua – AutoDel vă ajută