România, în primele 20 de locuri în topul vaccinării din întreaga lume

Peste 100 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului au fost administrate în lume, potrivit unei centralizări Bloomberg. Acestea au fost administrate cetăţenilor din 62 de ţări, ritmul vaccinării crescând până la 4,25 milioane de doze pe zi (media ultimei săptămâni).
Oana Anghel
02 feb. 2021, 11:22
România, în primele 20 de locuri în topul vaccinării din întreaga lume
România în topul vaccinării

În Statele Unite, numărul americanilor care au primit cel puțin o doză l-a depășit pe cel al cetățenilor care au fost testați pozitiv cu noul coronavirus. Până acum, în SUA au fost făcute aproximativ 32,8 milioane de doze, ritmul mediu ajungând la 1,34 milioane doze/zi, scrie Hotnews.ro

Locul secund în topul vaccinărilor îl ocupă chinezii – 24 de milioane de doze și englezii – 9,79 milioane. România se află pe locul 16 în lume, cu 691.000 de doze făcute.

România în topul vacinării

În ce privește rata vaccinării, Israelul continuă să conducă, de departe, topul mondial, cu 55,1 doze la 100 de locuitori, o realizare importantă, ținând cont că majoritatea țărilor lumii nici măcar nu au administrat vreo doză.

Din acest punct de vedere, Israelul este urmat de Seychelles și Emiratele Arabe Unite, ambele cu circa 32 de doze administrate la 100 de locuitori. România este pe locul 13 în acest top, cu 3,56 doze/100 de locuitori.

România în topul vaccinării

România în topul vaccinării. Peste 700.000 de români s-au vaccinat

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că România se află în topurile vaccinării din întreaga lume, chiar dacă ”unele lucruri puteau fi gândite ceva mai bine” în ceea ce priveşte procesul de vaccinare împotriva COVID-19.

În general, trebuie să spunem că lucrurile merg bine. Avem peste 700.000 de oameni vaccinaţi. În toate topurile, România arată bine la nivel de cum s-a organizat vaccinarea şi câţi oameni avem vaccinaţi până astăzi. Da, poate unele lucruri puteau fi gândite ceva mai bine, dar unele lucruri nu avem de unde să le ştim, şi anume numărul dozelor de vaccin a fost ceva ce nu s-a putut previziona”, a declarat Vlad Voiculescu la B1TV.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a adus în discuţie şi prioritizarea vârstnicilor, a bolnavilor cronici şi a persoanelor cu handicap, persoanele la risc fiind o categorie pe care autorităţile au prioritizate de la bun început.

Citeste si UE ţine bătrânii departe de AstraZeneca. Austria şi Polonia se alătură Germaniei şi Italiei şi anunţă că nu administrează vaccinul persoanelor de peste 65 de ani

De la început, când dintr-odată au venit mai repede vaccinurile şi într-o cantitate ceva mai mare decât era aşteptat iniţial, până acum, unde vedem că sunt anumite probleme de producţie, anumite probleme care ţin de negocierea mai degrabă între companii şi Comisia Europeană. În momentul acesta, ce am făcut, ce am anunţat acum două zile, după o discuţie cu preşedintele şi premierul, este că vom prioritiza bătrânii, bolnavii şi cei cu handicap. Asta este necesar pentru că nu ştim care va fi presiunea asupra sistemului sanitar şi asupra ţării acesteia […]

Nu vă ascund că a fost o discuţie în Guvern şi a fost o soluţie de compromis pe care am avut-o, dar încă de la început, am avut un raport cred că destul de sănătos, şi anume 75%-25%, adică trei sferturi din vaccinuri au mers întotdeauna către persoanele la risc, adică categoriile menţionate mai devreme, bătrâni, bolnavi, cei cu handicap şi cei care îi îngrijesc. Dintotdeauna sau de când am venit noi în Guvern, odată ce pentru prima dată a fost modificată Strategia de vaccinare, la nivel Hotărârii de Guvern, am pus regula aceasta care a fost respectată, cu o singură depăşire a numărului de 25%, care a fost amendată imediat. Am declarat atunci imediat şi cei, cred, de la Comitetul de vaccinare au corectat acest lucru relativ rapid”, a mai declarat Vlad Voiculescu.