Cu ajutorul unui sistem compus din 97 de senzori ‘honeypots’, sistemul denumit Sicherheitstacho.eu (contor de securitate) detectează atacurile cibernetice şi creează o hartă interactivă. Honeypots sunt programe create special pentru a atrage atacuri cibernetice, principiul lor de funcţionare fiind simularea unor vulnerabilităţi, scrie Agerpres.
Potrivit acestei hărţi, în luna februarie a acestui an Rusia a fost autoarea celor mai multe atacuri cibernetice, cu un număr de 2.402.722, urmată de Taiwan cu 907.102 atacuri, Germania cu 780.425 atacuri, Ucraina, cu 566.531, SUA cu 355.341, România venind pe poziţia a şaptea cu 350.948 de atacuri, pe următoarele trei locuri în topul celor 10 situându-se Brazilia, Italia şi Australia. China, care este cea mai suspectată de atacuri cibernetice, ajunge în acest clasament pe locul 12, fiind avantajată că în această ierarhie a fost separată de Taiwan.
Realizatorii proiectului, care este o iniţiativă a guvernului german de a consolida politica de securitate cibernetică, atrag atenţia că locul de origine al unui atac cibernetic nu este în mod necesar şi locul de origine al atacatorilor. ‘Multe atacuri sunt automatizate’, explică un responsabil al Deutsche Telekom, precizând că ‘atacatorii lovesc reţeaua cu o armă ce identifică punctele slabe ale sistemului’.
Zilnic, în reţea circulă circa 200.000 de versiuni de viruşi, troieni şi viermi şi se produc până la 450.000 de atacuri cibernetice, acestea fiind îndreptate în special împotriva companiilor şi instituţiilor, mai avertizează responsabilii proiectului.
Ei subliniază că prin actualizarea la timp a sistemului de operare putem preveni 90% din atacuri, pentru că atacatorii profită în special de momentul când se anunţă o actualizare a sistemului de operare şi aceste este momentul când atacatorii încearcă să descopere punctele slabe din vechiul sistem şi să profite de ele.