România, pe primele zece locuri din Europa la incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală

România se clasează în primele 10 locuri din Europa la incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală, potrivit statisticilor OMS. Un milion de români suferă de o infecţie cu transmitere sexuală.
Iulian Tudor
28 mai 2013, 06:27
România, pe primele zece locuri din Europa la incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală

Aproape doi din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă niciun simptom vizibil.

Infecţiile cu Transmitere Sexuală (ITS) sunt în continuare o prioritate la nivelul OMS deoarece există în continuare o incidenţă crescută la nivel mondial, unde se estimează că există 340 milioane de cazuri noi de sifilis, gonoree, Chlamidia şi Tricomonas la ambele sexe, la grupele de vârstă 15-49 ani, a declarat, luni, pentru Agerpres, dr. Victor Olsavszky, reprezentant OMS pentru România.

Informaţiile privind dimensiunea reală a problemei sunt limitate, deoarece supravegherea epidemiologică este neglijată în multe ţări sau este subfinanţată, a spus dr. Victor Olsavszky.

Citeşte şi Boli cu transmitere sexuală. Tot ce trebuie să ştii despre gonoree

Chiar în regiunea europeană nu toate ţările membre colectează date despre toate ITS, infecţiile cu Chlamidia sau Tricomonas. Reprezentantul OMS a arătat că în Europa, ITS sunt în scădere.

„Dacă comparăm România cu media UE şi media regiunii (atât la sifilis, cât şi la gonoree) se poate constata o scădere sub media UE, tendinţa fiind în continuare de scădere. Acest fapt îmbucurător trage totuşi un semnal privind supravegherea şi modul de raportare al cazurilor. În contextul liberei circulaţii în cadrul UE este necesară o întărire a supravegherii epidemiologice. În acest context mondial şi european, OMS recomandă statelor membre o Strategie globală OMS pentru prevenţia şi controlul Infecţiilor cu Transmitere Sexuala (2006-2015)” a declarat dr. Victor Olsavszky.

Direcţii principale de acţiune sunt: promovarea unui comportament sexual care să asigure protecţia şi educarea populaţiei pentru a apela la servicii medicale, programe de promovare a utilizării prezervativelor, integrarea intervenţiilor şi activităţilor de control ale ITS în asistenţa primară şi la nivelul serviciilor de sănătate a reproducerii (inclusiv sector privat), intervenţii specifice la nivelul populaţiilor cu risc crescut, a punctat responsabilul OMS.

Citeşte şi Boli cu transmitere sexuala: Tot ce trebuie sa stii despre SIFILIS

Privitor la managementul cazului de ITS, dr. Victor Olsavszky a menţionat prevenirea şi tratamentul sifilisului congenital şi a conjunctivitei neonatale, detectarea precoce a infecţiilor simptomatice şi ne-simptomatice, monitorizarea rezistenţei la antibiotice şi antivirale, controlul ITS este cea mai eficientă intervenţie de sănătate.

El a subliniat că efortul actual global de control al ITS este considerat insuficient.

În România se observă o scădere a incidenţei, ceea ce se poate interpreta ca un efect pozitiv al strategiei Ministerului Sănătăţii de control al ITS care datează din 2002, a evidenţiat reprezentantul OMS pentru România.

Conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat că din 2002 cazurile de sifilis şi gonoree, cele mai cunoscute infecţii bacteriene cu transmitere sexuală, au scăzut. Sifilisul a scăzut de la 12.000 de cazuri în 2002 la 2.209 în 2011, dar rămâne o preocupare şi anume aceea că în continuare se înregistrează un număr important de cazuri la populaţia activă sexual.

Citeşte şi Tricomoniaza, una dintre cele mai frecvente BTS. Netratată, boala creşte riscul de infecţie cu HIV

Numărul cel mai mare de cazuri se înregistrează la grupa de vârstă 15 – 45 de ani ajungând la un maxim de 30 de cazuri la 100 000 de locuitori la această grupă.

Marţi, în cadrul dezbaterii „Strategii europene şi româneşti în domeniul ITS” se vor aborda, între altele, aspecte privind situaţia reală a infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS) în Romania, cauze, strategia autorităţilor de a diminua incidenţa acestor boli, de ce a crescut numărul avorturilor la cerere.

Citeşte şi Mituri legate de bolile cu transmitere sexuală. Crezi că eşti protejat dacă faci doar sex oral?

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Trupe nord-coreene redistribuite în regiunea Belgorod a Rusiei
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni