România, pe primul loc în UE la incidenţa şi mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Medic oncolog: „100.000 de cancere noi pe an şi ceva mai mult de jumătate din paciente mor”

România este primul loc în Uniunea Europeană în privinţa incidenţei şi mortalităţii cancerului de col uterin. Un conferențiar universitar de la Institutul Oncologic București explică statisticile îngrijorătoare.
Alina Costache
24 apr. 2024, 23:46
România, pe primul loc în UE la incidenţa şi mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Medic oncolog: „100.000 de cancere noi pe an şi ceva mai mult de jumătate din paciente mor”
România, pe primul loc în UE la incidenţa şi mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Medic oncolog: „100.000 de cancere noi pe an şi ceva mai mult de jumătate din paciente mor”

Dr. Silviu Voinea arată că în ţara noastră sunt înregistrate 100.000 de cazuri noi de cancere de col uterin pe an, iar mai mult de jumătate dintre paciente mor.

Citește și: Expunerea la acest gaz prezent în sol crește alarmant riscul de cancer pulmonar. Care sunt zonele afectate din România

România, pe primul loc în UE la incidenţa şi mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin

Întrebat ce înseamnă o întârziere pentru începerea tratamentului pentru un cancerul de sân, medicul a răspuns că aceste cazuri sunt tot mai dese, și mai ales în stadii avansate, greu de tratat complet.

„Faptul că avem o mare tradiţie în Institutul Oncologic privind patologia mamară şi atunci s-a acumulat în timp o experienţă pe care încercăm să o îmbunătăţim şi să o aducem la zi. Ce este surprinzător din punctul meu de vedere este faptul că am reînceput după pandemie să văd cazuri îngrozitor de avansate: sâni ulceraţi, cu tumori suprainfectate, blocuri adenopatice îngrozitor de mari. Chiar săptămâna trecută am operat două paciente extrem de avansate, nu mai văzusem de mult aşa ceva. Le tot fotografiem, crezând că nu vom mai avea ocazia să vedem aceste lucruri, dar din păcate le vedem şi cred că două sunt principalele cauze. Una este şi pandemia, care a ţinut lumea în casă şi mulţi dintre pacienţi nu au venit la medic şi atunci când au venit sunt în stadii mult mai avansate pentru că au trecut nişte ani peste această boală. Iar al doilea, faptul că, în particular pentru cancerul de sân, dar şi pentru cancerul de col sau altele, nu avem un program de screening la nivel naţional prin care să depistăm precoce aceste lucruri”, a afirmat dr. Silviu Voinea la Medika Tv.

Medicul oncolog a mai precizat că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la incidenţa şi mortalitatea de cancer de col uterin.

„Cancerul de col uterin, care în toată Uniunea Europeană nu mai reprezintă o problemă, din punctul României de vedere, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană privind incidenţa şi mortalitatea. Deşi există un test extrem de simplu, care poate fi făcut, un test Babeş-Papanicolau, şi care poate pune în evidenţă nişte modificări, iar investigaţiile ulterioare vor depista pacientele care au cancer de col uterin. Deşi este un test simplu şi a fost implementat peste tot, continuăm să avem o incidenţă mare şi o mortalitate mare. Şi ca idee, din punct de vedere al cancerelor, cam 100.000 de cancere noi pe an şi ceva mai mult de jumătate din paciente mor. Ceea ce este o mortalitate mult mai mare decât în Uniunea Europeană la toate categoriile”, a mai transmis medicul.

Specialistul a vorbit și despre statisticile îngrijorătoare, mai ales că numărul bolnavilor de cancer nu este înregistrat într-o bază de date iar adevăratul număr al bolnavilor nu este cunoscut exact.

„Din păcate, nu avem un registru naţional coerent. Există mici registre naţionale în diferite locuri, regionale, mai puţin regionale. Nu putem şti şi datele care sunt pe Globocan, deşi, după cum ştiţi, există o întârziere de doi, trei ani, adică noi acum discutăm de date din 2022 sau 2021, nu putem să vorbim de date mai actuale şi, în plus de asta, avem din punct de vedere al României, într-o mulţime de rubrici sunt bară, adică nu au fost date date despre acel lucru. Deci nu avem un registru naţional de cancer. Culmea, la copii există un registru de onco-hematologie pediatric care este coordonat de societatea de resort. Sunt singurii care dau o raportare corectă şi coerentă. Se ştie destul de exact raportarea, se face în timp util şi există o coerenţă la acest nivel şi ar trebui să luăm un exemplu şi pentru adulţi cu un registru naţional coerent. Datele sunt aproximative. Noi dăm nişte date aproximative”, a mai afirmat dr. Silviu Voinea.

Citește și: Experții în oncologie ne spun ce trebuie să mâncăm și să bem pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Playtech.ro
Fiica lui Yosif Mohaci, apariție de SENZAȚIE! Nicole arată ca o păpușă, i-a cucerit pe toți
DailyBusiness
Veste șoc pentru pensionari! Nimeni nu se aștepta la acest lucru!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Trei oameni au murit și cinci au fost răniți într-un accident în Giurgiu
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?