România, pe punctul de a pierde procesul ”Roșia Montană”! În 2017, compania canadiană Gabriel Resources a dat România în judecată, după ce țara noastră a blocat exploatarea minieră de la Roșia Montană prin introducerea locației în patrimoniul UNESCO.
Pe data de 10 februarie urmează să aibă loc ultimul termen în acest dosar, iar România se așteaptă să piardă procesul în fața canadienilor și să fie obligată să plătească despăgubiri de peste două miliarde de dolari.
Subiectul acesta a fost discutat în ședința de Guvern, de miercuri, iar surse guvernamentale afirmă că Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor se așteaptă ca țara noastră să piardă în fața celor de la Gabriel Resources.
”Cei care ar trebui să plătească sunt Dacian Cioloș și cei care au provocat scandalul Roșia Montană”, afirmă aceleași surse potrivit digi24.
În prezent, la nivelul Guvernului, există mari nemulțumiri în ceea ce privește eforturile financiare pe care România trebuie să îl facă, în cazul în care pierde procesul, având în vedere problemele deja existente cu deficitul bugetar excesiv.
În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari.
Reprezentanții companiei canadiene au anunțat, într-un comunicat de presă, că Tribunalul de Arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a declarat procedura închisă la 14 septembrie 2023.
„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, au anunțat reprezentanții societății.
În acest caz sentința urmează să fie pronunțată pe data de 10 februarie.
Vă reamintim că în anul 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană, care ar fi distrus zona. În mai multe orașe din țară, inclusiv în București, dar și în străinătate s-au organizat acțiuni de protest față de proiectul legislativ adoptat de Guvernul Ponta care a fost trimis atunci la Parlament în vederea exploatării aurului la Roșia Montană.
România a fost chemată în luna iunie 2017 de compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauza Guvernului de la Bucureşti care a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.
Însă, această măsură a fost adoptată de către Executiv în contextul în care Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă stoparea oricărui proiect de exploatare minieră.
Citește și Procurorii au modificat încadrarea în cazul lui Bogdan Buta. Noi acuzaţii pentru patronul Untold