România, pe ultimul loc în UE la colectarea deşeurilor de baterii şi acumulatori

Rata de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori (DBA) în România se situa, la finele anului 2012, la 11%, procentaj care clasează ţara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor Sistemului Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB), prezentate, luni, într-o conferinţă de specialitate.
Cristina Dinu
08 apr. 2014, 08:47
România, pe ultimul loc în UE la colectarea deşeurilor de baterii şi acumulatori

La nivel european, în topul managementului DBA, Belgia deţine supremaţia cu cele mai înalte standarde (2.273 de tone de baterii uzate colectate şi reciclate în 2012). Nivelul atins de Belgia este de 52,3% din cantitatea totală pusă pe piaţă, depăşind, astfel, ţinta europeană de colectare de 45%, stabilită prin Directiva 2006/66EC pentru 2016, scrie Agerpres.

Conform SNRB, în unele ţări, peste 70% din bateriile uzate sunt colectate separat şi reciclate, în condiţiile în care dintr-o mie de baterii portabile se pot obţine 190 de kilograme de fier utilizat în industrie.

Totodată, bateriile-butoni, folosite la ceasuri şi calculatoare, sunt cele mai periculoase pentru că au în componenţa lor peste 30% mercur. O baterie – buton poate contamina 600.000 de litri de apă, iar, în contact cu apa, mercurul formează o substanţă cancerigenă, ce poate afecta grav sistemul nervos şi rinichii. De asemenea, o singură baterie uzată aruncată la coşul de gunoi, apoi ajunsă la rampa de gunoi, poate polua un metru pătrat de pământ şi 10 litri de apă.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, s-a întâlnit, luni, cu membrii Eucobat, organizaţie pan-europeană a sistemelor colective de gestionare a deşeurilor de baterii, aflaţi la Bucureşti pentru a participa la dezbaterea ‘Tendinţe europene în managementul deşeurilor de baterii şi acumulatori’, organizată de Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB).

Citeşte şi O baterie ecologică se activează după ce este ţinută în apă câteva minute

În cadrul întâlnirii, ministrul Korodi a discutat cu specialişti ai structurilor de management al responsabilităţii extinse a producătorilor de baterii şi acumulatori, precum Bebat Belgia, Stibat Olanda şi GRS Germania despre baza legislativă necesară punerii în aplicare a Directivelor europene privind gestionarea deşeurilor, dar şi necesitatea realizării şi implementării unui sistem integrat al managementului de baterii eficient în România.

„Performanțele înregistrate de state precum Belgia, Olanda în atingerea țintelor de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori, au adus o serie de beneficii prin creșterea competitivității în sectorul industriilor prelucrătoare și prin limitarea exploatării resurselor naturale. Urmarea modelelor de succes constituie un prim pas în vederea atingerii standardelor europene în domeniul deșeurilor”, a declarat ministrul Attila Korodi.

Reprezentanții EUCOBAT și-au arătat disponibilitatea de a susține demersurile Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice în vederea atingerii standardelor europene în domeniul colectării și reciclării bateriilor uzate.

„Este timpul ca și România să înceapă implementarea prevederilor Directivei privind deșeurile de baterii și acumulatori la cele mai înalte standarde. Cu cât colectarea și reciclarea bateriilor începe mai repede, cu atât este mai bine pentru mediu”, a afirmat Peter Binnemans – Secretarul General EUCOBAT.

Directiva 2006/66/EU privind deşeurile de baterii şi acumulatori este preluată şi în legislaţia naţională prin HG 1132/2008 şi obliga, printre altele, toţi importatorii de componente să atingă pentru anul 2012 o ţintă de colectare a deşeurilor de baterii de 25% din cantitatea pusă pe piaţă. Ulterior, ţinta europeană a fost majorată la 45%, până în anul 2016.

SNRB este o organizaţie colectivă de preluare de responsabilităţi care acţionează în vederea îndeplinirii obligaţiilor legale ale producătorilor şi importatorilor de baterii şi acumulatori, având drept obiectiv atingerea ratelor minime anuale de colectare a acestui tip de deşeuri. În sistemul naţional sunt înregistraţi peste 120 de producători, iar la nivel naţional există mai mult de 2.000 de puncte de colectare (retail, şcoli, asociaţii de locatari, municipalităţi, companii).

SNRB deţine licenţa de operare pentru reciclarea tuturor categoriilor de deşeuri de baterii şi acumulatori: baterii portabile, baterii auto şi baterii industriale.

CENTRE DE COLECTARE A BATERIILOR UZATE

Bateriile uzate sunt colectate din cele mai multe magazine de electrice şi electrocasnice, telefonie mobilă, precum şi în supermarketuri şi hipermaketuri.

Alte centre de colectare:

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc total în următoarele 30 de zile. Primesc bani mulți și au parte de fericire și reușite pe toate planurile
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. Anunț fabulos despre decizia CCR: NU e definitiv
Playtech.ro
Cine este Delia Dinu, femeia de lângă Iohannis? A plâns la ceremonie şi a făcut un gest uimitor. FOTO
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Elevi de liceu, isterie în grup pe ritmuri de manele. Specialist: „Să asculți așa ceva la Balul Bobocilor e ca și cum ai merge în «treling» la Operă. E păcat”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Ajutorul de deces. Schimbările care intră în vigoare joi, 13 decembrie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Statul oferă 800 de lei pensionarilor cu venituri mici, în doua tranșe. Primii bani vor intra în luna aprilie
Cancan.ro
Amendă de 30.000 de lei pentru toți românii care încalcă această lege. Poliția e nemiloasă
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Traian Băsescu, demolat în direct la TV. Moment istoric în televiziunea din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, susține o împărțire echitabilă a ajutorului pentru Ucraina
MediaFlux
Ajutor financiar de 800 de lei pentru seniorii cu pensii mici! Când vin banii și cine îi primește. Coaliția a confirmat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine îi ia locul lui Carmen Iohannis la Cotroceni? Cum arată partenera misterioasă a noului președinte al României