România, pe ultimul loc în UE la colectarea deşeurilor de baterii şi acumulatori

Rata de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori (DBA) în România se situa, la finele anului 2012, la 11%, procentaj care clasează ţara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor Sistemului Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB), prezentate, luni, într-o conferinţă de specialitate.
Cristina Dinu
08 apr. 2014, 08:47
România, pe ultimul loc în UE la colectarea deşeurilor de baterii şi acumulatori

La nivel european, în topul managementului DBA, Belgia deţine supremaţia cu cele mai înalte standarde (2.273 de tone de baterii uzate colectate şi reciclate în 2012). Nivelul atins de Belgia este de 52,3% din cantitatea totală pusă pe piaţă, depăşind, astfel, ţinta europeană de colectare de 45%, stabilită prin Directiva 2006/66EC pentru 2016, scrie Agerpres.

Conform SNRB, în unele ţări, peste 70% din bateriile uzate sunt colectate separat şi reciclate, în condiţiile în care dintr-o mie de baterii portabile se pot obţine 190 de kilograme de fier utilizat în industrie.

Totodată, bateriile-butoni, folosite la ceasuri şi calculatoare, sunt cele mai periculoase pentru că au în componenţa lor peste 30% mercur. O baterie – buton poate contamina 600.000 de litri de apă, iar, în contact cu apa, mercurul formează o substanţă cancerigenă, ce poate afecta grav sistemul nervos şi rinichii. De asemenea, o singură baterie uzată aruncată la coşul de gunoi, apoi ajunsă la rampa de gunoi, poate polua un metru pătrat de pământ şi 10 litri de apă.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, s-a întâlnit, luni, cu membrii Eucobat, organizaţie pan-europeană a sistemelor colective de gestionare a deşeurilor de baterii, aflaţi la Bucureşti pentru a participa la dezbaterea ‘Tendinţe europene în managementul deşeurilor de baterii şi acumulatori’, organizată de Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB).

Citeşte şi O baterie ecologică se activează după ce este ţinută în apă câteva minute

În cadrul întâlnirii, ministrul Korodi a discutat cu specialişti ai structurilor de management al responsabilităţii extinse a producătorilor de baterii şi acumulatori, precum Bebat Belgia, Stibat Olanda şi GRS Germania despre baza legislativă necesară punerii în aplicare a Directivelor europene privind gestionarea deşeurilor, dar şi necesitatea realizării şi implementării unui sistem integrat al managementului de baterii eficient în România.

„Performanțele înregistrate de state precum Belgia, Olanda în atingerea țintelor de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori, au adus o serie de beneficii prin creșterea competitivității în sectorul industriilor prelucrătoare și prin limitarea exploatării resurselor naturale. Urmarea modelelor de succes constituie un prim pas în vederea atingerii standardelor europene în domeniul deșeurilor”, a declarat ministrul Attila Korodi.

Reprezentanții EUCOBAT și-au arătat disponibilitatea de a susține demersurile Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice în vederea atingerii standardelor europene în domeniul colectării și reciclării bateriilor uzate.

„Este timpul ca și România să înceapă implementarea prevederilor Directivei privind deșeurile de baterii și acumulatori la cele mai înalte standarde. Cu cât colectarea și reciclarea bateriilor începe mai repede, cu atât este mai bine pentru mediu”, a afirmat Peter Binnemans – Secretarul General EUCOBAT.

Directiva 2006/66/EU privind deşeurile de baterii şi acumulatori este preluată şi în legislaţia naţională prin HG 1132/2008 şi obliga, printre altele, toţi importatorii de componente să atingă pentru anul 2012 o ţintă de colectare a deşeurilor de baterii de 25% din cantitatea pusă pe piaţă. Ulterior, ţinta europeană a fost majorată la 45%, până în anul 2016.

SNRB este o organizaţie colectivă de preluare de responsabilităţi care acţionează în vederea îndeplinirii obligaţiilor legale ale producătorilor şi importatorilor de baterii şi acumulatori, având drept obiectiv atingerea ratelor minime anuale de colectare a acestui tip de deşeuri. În sistemul naţional sunt înregistraţi peste 120 de producători, iar la nivel naţional există mai mult de 2.000 de puncte de colectare (retail, şcoli, asociaţii de locatari, municipalităţi, companii).

SNRB deţine licenţa de operare pentru reciclarea tuturor categoriilor de deşeuri de baterii şi acumulatori: baterii portabile, baterii auto şi baterii industriale.

CENTRE DE COLECTARE A BATERIILOR UZATE

Bateriile uzate sunt colectate din cele mai multe magazine de electrice şi electrocasnice, telefonie mobilă, precum şi în supermarketuri şi hipermaketuri.

Alte centre de colectare:

DailyBusiness
Răsturnări de situație la alegerile prezidențiale! Sociologii anunță surprize URIAȘE
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2: Ciolacu, Simion, Lasconi sau Georgescu
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Momente tensionate la referendumul lui Nicușor Dan. Acuzații de obstrucționare a votului în București!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Cine intră în turul 2, conform EXIT POLL-ului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
substantial.ro
Hezbollah anunță distrugerea a șase tancuri Merkava israeliene în sudul Libanului
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”