România, pe ultimul loc în UE la colectarea deşeurilor de baterii şi acumulatori

Rata de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori (DBA) în România se situa, la finele anului 2012, la 11%, procentaj care clasează ţara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor Sistemului Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB), prezentate, luni, într-o conferinţă de specialitate.
Cristina Dinu
08 apr. 2014, 08:47
România, pe ultimul loc în UE la colectarea deşeurilor de baterii şi acumulatori

La nivel european, în topul managementului DBA, Belgia deţine supremaţia cu cele mai înalte standarde (2.273 de tone de baterii uzate colectate şi reciclate în 2012). Nivelul atins de Belgia este de 52,3% din cantitatea totală pusă pe piaţă, depăşind, astfel, ţinta europeană de colectare de 45%, stabilită prin Directiva 2006/66EC pentru 2016, scrie Agerpres.

Conform SNRB, în unele ţări, peste 70% din bateriile uzate sunt colectate separat şi reciclate, în condiţiile în care dintr-o mie de baterii portabile se pot obţine 190 de kilograme de fier utilizat în industrie.

Totodată, bateriile-butoni, folosite la ceasuri şi calculatoare, sunt cele mai periculoase pentru că au în componenţa lor peste 30% mercur. O baterie – buton poate contamina 600.000 de litri de apă, iar, în contact cu apa, mercurul formează o substanţă cancerigenă, ce poate afecta grav sistemul nervos şi rinichii. De asemenea, o singură baterie uzată aruncată la coşul de gunoi, apoi ajunsă la rampa de gunoi, poate polua un metru pătrat de pământ şi 10 litri de apă.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, s-a întâlnit, luni, cu membrii Eucobat, organizaţie pan-europeană a sistemelor colective de gestionare a deşeurilor de baterii, aflaţi la Bucureşti pentru a participa la dezbaterea ‘Tendinţe europene în managementul deşeurilor de baterii şi acumulatori’, organizată de Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB).

Citeşte şi O baterie ecologică se activează după ce este ţinută în apă câteva minute

În cadrul întâlnirii, ministrul Korodi a discutat cu specialişti ai structurilor de management al responsabilităţii extinse a producătorilor de baterii şi acumulatori, precum Bebat Belgia, Stibat Olanda şi GRS Germania despre baza legislativă necesară punerii în aplicare a Directivelor europene privind gestionarea deşeurilor, dar şi necesitatea realizării şi implementării unui sistem integrat al managementului de baterii eficient în România.

„Performanțele înregistrate de state precum Belgia, Olanda în atingerea țintelor de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori, au adus o serie de beneficii prin creșterea competitivității în sectorul industriilor prelucrătoare și prin limitarea exploatării resurselor naturale. Urmarea modelelor de succes constituie un prim pas în vederea atingerii standardelor europene în domeniul deșeurilor”, a declarat ministrul Attila Korodi.

Reprezentanții EUCOBAT și-au arătat disponibilitatea de a susține demersurile Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice în vederea atingerii standardelor europene în domeniul colectării și reciclării bateriilor uzate.

„Este timpul ca și România să înceapă implementarea prevederilor Directivei privind deșeurile de baterii și acumulatori la cele mai înalte standarde. Cu cât colectarea și reciclarea bateriilor începe mai repede, cu atât este mai bine pentru mediu”, a afirmat Peter Binnemans – Secretarul General EUCOBAT.

Directiva 2006/66/EU privind deşeurile de baterii şi acumulatori este preluată şi în legislaţia naţională prin HG 1132/2008 şi obliga, printre altele, toţi importatorii de componente să atingă pentru anul 2012 o ţintă de colectare a deşeurilor de baterii de 25% din cantitatea pusă pe piaţă. Ulterior, ţinta europeană a fost majorată la 45%, până în anul 2016.

SNRB este o organizaţie colectivă de preluare de responsabilităţi care acţionează în vederea îndeplinirii obligaţiilor legale ale producătorilor şi importatorilor de baterii şi acumulatori, având drept obiectiv atingerea ratelor minime anuale de colectare a acestui tip de deşeuri. În sistemul naţional sunt înregistraţi peste 120 de producători, iar la nivel naţional există mai mult de 2.000 de puncte de colectare (retail, şcoli, asociaţii de locatari, municipalităţi, companii).

SNRB deţine licenţa de operare pentru reciclarea tuturor categoriilor de deşeuri de baterii şi acumulatori: baterii portabile, baterii auto şi baterii industriale.

CENTRE DE COLECTARE A BATERIILOR UZATE

Bateriile uzate sunt colectate din cele mai multe magazine de electrice şi electrocasnice, telefonie mobilă, precum şi în supermarketuri şi hipermaketuri.

Alte centre de colectare:

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ceaiul bogat în vitamina K care te ajută să ții glicemia sub control. Mulți care suferă de diabet nu știu de el
Capital.ro
Centralele pe gaz devin interzise! Cele mai vechi de 30 de ani vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Documentul obligatoriu de la 1 ianuarie. Românii care trebuie să-și schimbe urgent actele
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Copii răniți de petarde la spitalul Grigore Alexandrescu
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)