Pe ultimul loc se află Grecia, cu 3 puncte într-un clasament stabilit după 18 criterii. Prima clasată este Austria, cu o notă totală de 39 de puncte, scrie Agerpres.
”Imaginea conturată din acest studiu îmi confirmă temerile. Numeroase state membre continuă să depoziteze în rampe cantităţi enorme de deşeuri municipale, ceea ce reprezintă cea mai rea dintre soluţiile privind gestionarea problemei deşeurilor, în timp ce există şi alte posibilităţi, care sunt de preferat şi care pot fi finanţate prin fonduri structurale”, a comentat comisarul.
”Sunt îngropate resurse preţioase, sunt pierdute avantaje economice potenţiale, nu sunt create locuri de muncă în sectorul gestionării deşeurilor şi sunt ameninţate sănătatea umană şi mediul”, a declarat cu regret comisarul european, concluzionând: ”Este o politică greu de apărat în situaţia noastră economică actuală”.
Comisia Europeană estimează că aplicarea integrală a legislaţiei UE referitoare la deşeuri ar permite economisirea a 72 miliarde de euro pe an, creşterea cifrei anuale de afaceri în sectorul gestionării şi al reciclării deşeurilor în UE cu 42 miliarde de euro şi crearea a peste 400.000 de locuri de muncă până în 2020.
Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Malta, Polonia, România şi Slovacia au cel mai rău bilanţ în ce priveşte aplicarea legislaţiei privind deşeurile.
Recurgerea masivă la depozitare în rampe antrenează exploatarea insuficientă în mod sistematic a unor soluţii preferabile de gestionare a unor deşeuri precum reutilizarea şi reciclarea.
Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda şi Suedia sunt în schimb dotate cu sisteme elaborate de colectare şi depozitează în rampe mai puţin de 5 % din deşeurile lor.
Cu toate acestea, chiar şi cele mai performante rezultate întâmpină un anumit număr de provocări, îndeosebi întărirea prevenirii deşeurilor şi soluţionarea problemei de supracapacitate în sectorul incinerării, care poate împiedica reciclarea şi necesită importuri de deşeuri pentru a alimenta incineratoarele.
Serviciile comisarului Potochnik vor stabili ”foile de parcurs” pentru zece state membre cel mai puţin performante. Ele vor fi examinate cu autorităţile naţionale în cadrul unor seminarii bilaterale, dintre care primul se va deschide la Praga pe 19 septembrie.