Domnul Nae are 65 de ani. Încă de la vârsta de 6 ani a început să aibă probleme de sănătate. Îar în timp, unul dintre rinichi a devenit nefuncţional. După patru ani de dializă, a reuşit să facă un transplant. Mama sa, i-a donat unul dintre organe. A simţit că a reînviat, mărturiseşte cu emoţie după 17 ani de la intervenţie.
„În momentul în care am simţit că mi-a pornit rinichiul transplantat, efectiv se simte. Adică, eu vă pot spune, şi am simţit starea asta, este ca şi cum ţi s-a luat o greutate. Duceai nişte greutăţi, şi pur şi simplu, te-ai uşurat de toate acele greutăţi”, a spus Nae Radu, pacient.
„Avem mai mult de 80% funcţionalitatea grefei renale la rinichii noştri, la 10 ani după transplantare, ceea ce, comparat cu media europeană înseamnă cam 65% funcţionalitate grefei la 10 ani, înregistrăm de departe rezultate mai bune decât ei”, a declarat academicianul Ionel Sinescu.
Citeşte şi: Ce simptome comune anunţă probleme renale serioase
Există însă o problemă. În ultimul an numărul donatorilor în moarte cerebrală a scăzut dramatic. Una dintre cauze este lipsa de informare privind importanţa donării de organe pentru salvarea altor vieţi. Nu acelaşi lucru se poate spune în cazul doamnei Tudoriţa. Viaţa ei a stat în mâinile familiei unui bărbat de 42 de ani, din Bucureşti.
„Imi pare foarte rau ca nu pot si nu stiu cine e, pentru ca mi-ar fi placut sa pot sa ma duc si eu la mormantul lui. Gestul a fost extraordinar fiindca nu a salvat numai viata mea ci si la alti pacienti”, a spus emoţionată pacienta.
În total, anul acesta, s-au realizat, la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, 53 de transplanturi renale. Dintre acestea, doar 22 au fost cu organe de la donatori în moarte cerebrală.