România a pierdut competiţia pentru locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Votul a fost masiv împotriva noastră

România a pierdut, vineri, la vot, postul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în fața Estoniei, care a câștigat pentru prima dată acest post.
Iulian Tudor
07 iun. 2019, 16:13
România a pierdut competiţia pentru locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Votul a fost masiv împotriva noastră

Presa estoniană anunță că votul a avut loc vineri la sediul central al ONU din New York, toți cei 193 de membri fiind prezenți. Estonia a fost aleasă pentru locul de membru nepermanent în perioada 2020-2021 cu 132 de voturi.

Locurile de membru nepermanent sunt alocate pe bază de apartenență regională. Estonia face parte din Europa de Est și s-a luptat pentru acest post cu România. În primul tur de vot scorul a fost de 111 la 78, fiind necesare minimum 129 pentru a câștiga. În al doilea tur, România a primit doar 58 de voturi, în timp ce Estonia a primit 132.

Fostul premier Victor Ponta a avut imediat o reacţie pe Facebook, considerând că politica externă a guvernului Dăncilă a dus la acest eşec. „FALIMENT ISTORIC pentru politica externa si pentru prestigiul Romaniei in lume!

Romania a pierdut competitia pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU ! Am pierdut in fata Estoniei – insa am pierdut in totalitate pe mana noastra! Votul final a fost rusinos : 132 de voturi pentru Estonia si 58 pentru Romania!

Cand Liviu Dragnea a anuntat ca mutam Ambasada Romaniei la Ierusalim am pierdut imediat 50 de voturi ! Cand Viorica Dancila a mers la Washington si a sustinut acesta idee a lui Liviu Dragnea am mai pierdut si sprijinul tarilor din Uniunea Europeana! Cand Teodor Melescanu a acceptat aceasta decizie politica ( desi stia ca este gresita) am pierdut definitiv!

Trebuie sa intelegem faptul ca greselile grave ale catorva politicieni aduc prejudicii colosale Romaniei si romanilor! Poate luam masuri ca asa ceva sa nu se mai repete niciodata! Sau ne multumim sa spunem ca “Dragnea a fost de vina” si cu asta basta?!?”, a scris fostul premier.

MAE: România va rămâne profund angajată în susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite

România va rămâne „profund” angajată în susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar campania pentru obţinerea unui loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU a „consolidat profilul internaţional” al ţării noastre, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

România nu a obţinut un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU în perioada 2020 – 2021, Estonia şi arhipelagul caraibian Saint Vincent şi Grenadine fiind alese vineri de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie, membre nepermanente ale acestui for.

Ministerul român de Externe arată că ţara noastră s-a angajat „mai târziu” în această campanie pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU, practic din 2017, „din dorinţa de a contribui la întărirea rolului unic al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), de garant al păcii şi securităţii mondiale, de promotor al dezvoltării durabile şi susţinător al drepturilor omului”.

„Indiferent de rezultatul final, acţiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul internaţional al României şi au condus la dinamizarea şi, în unele cazuri, relansarea relaţiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice îndepărtate şi dificil accesibile, neacoperite de actuala reţea diplomatică a ţării noastre”, precizează MAE.

Totodată, campania a generat „o revigorare a dialogului României cu organizaţii regionale şi subregionale din întreaga lume şi o mai bună cunoaştere a realităţilor şi provocărilor pe care acestea le înfruntă”.

„România va rămâne profund angajată în susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar diplomaţia română va continua să se implice în promovarea obiectivelor acesteia şi să lucreze pentru a consolida locul României între naţiunile implicate în efortul de a asigura progresul către o lume mai sigură, mai liberă şi mai prosperă”, evidenţiază MAE.


Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Topul școlilor din România. Update
Capital.ro
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la stat
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenționare de călătorie pentru cei care pleacă în vacanță! MAE anunță incendii şi restricţii de circulaţie!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
INHGA emite Cod galben de inundații pentru 25 de județe
MediaFlux
CONCEDIU PARENTAL pentru BUNICI! S-A DAT LEGE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?