„Poziția noastră (a premierului și a ministrului de Finanțe — n.r.) coordonată este următoarea: în primul rând vrem să încheiem cu bine acordul actual. În al doilea rând opinia noastră bazată pe datele și pe situația României în acest moment este că nu avem nevoie de un nou acord similar, de tip precautionary.
Există după aceea două variante: ori să nu avem deloc acord cu Fondul Monetar Internațional, să rămânem doar în obligațiile pe care le avem în baza Pactului Fiscal sau să negociem un acord tipul celui pe care îl are în continuare Polonia, de tip linie flexibilă.
Sunt lucruri pe care le putem discuta când terminăm acordul actual. Ideea este că un acord similar cu cel actual nu mai este necesar”, a declarat Ponta.
Darius Vâlcov: Dacă am continua acordul cu FMI, am cam rămâne ULTIMII din Europa care ar face asta
România îndeplinește marea majoritate a criteriilor de calificare pentru linia de creditare flexibilă. Țara noastră are fundamente economice sustenabile și a realizat în ultimii doi ani reforme instituționale, are o poziție bună în economia europeană cu un deficit de cont curent marginal, de 1% din PIB, inflație redusă și vaste rezerve valutare (valoare dublă față de datoria externă pe termen scurt).
România are în acest moment a treia cea mai mică datorie din UE și un buffer financiar care acoperă 6-7 luni din necesarul de finanțare. Sistemul financiar din țară este unul solid, fără riscuri sistemice, băncile au performat la testele de stabilitate, iar transparența datelor macroeconomice este mare – toate acestea reprezintă avantaje.