În luna ianuarie a acestui an, o lună în care, conform unei părţi a presei britanice, urma să se producă o adevărată avalanşă de imigranţi români în Regatul Unit (după ridicarea restricţiilor privind accesul pe piaţa muncii), portalul britanic de turism HomeAway.co.uk înregistra o avalanşă a accesărilor din partea britanicilor interesaţi să vină în România pentru a-şi petrece vacanţa. Numărul căutărilor de informaţii despre destinaţii turistice în România, pe acest portal, a crescut în luna ianuarie cu 300%, creştere care nu a fost înregistrată de nicio altă ţară, scrie Agerpres.
Pentru turiştii britanici, aflaţi în căutarea unei vacanţe pe care să şi-o organizeze singuri, Europa rămâne principala alegere, înregistrându-se o creştere substanţială a interesului pentru ţările estice, aşa cum este România sau Ungaria. Sentimentul de aventură, explorarea culturii, istoriei dar şi a bucătăriei locale reprezentând principalele criterii după care turiştii britanici îşi aleg destinaţiile din acest an.
„Este interesant de observat că ridicarea restricţiilor de la începutul acestui an a avut deja un efect pozitiv asupra industriei turistice din România – oamenii sunt curioşi să descopere o ţară nouă şi interesantă şi să afle singuri, în mod direct, cât mai multe despre cultura sa unică”, conform lui Karen Mullins, Director de Marketing la HomeAway.co.uk.
Creşterea traficului pe acest portal indică faptul că britanicii care se pregătesc de vacanţă resping variantele tradiţionale de petrecere a concediului, pe plajă, preferând să exploreze o ţară pe care nu o cunosc, să experimenteze un alt mod de viaţă şi o cultură diferită. Conform site-ului, România oferă mai mult decât o excelentă valoare pentru vacanţă, dar şi un tezaur de informaţii şi experienţe culturale şi istorice, de la Transilvania, casa contelui Dracula şi până la capitala Bucureşti.
Interesul turiştilor britanici a crescut substanţial şi pentru Ungaria, înregistrându-se o creştere cu 100% a accesărilor portalului HomeAway.co.uk în căutarea de destinaţii şi oportunităţi de vacanţă în ţara vecină.