România, prima calificare la Europeanul de Handbal, cu mari emoții, după aproape 30 de ani / Istoria „tricolorilor” la EURO și la Mondiale

Cea mai mare veste din sportul românesc vine din handbalul masculin: naționala „tricoloră" s-a calificat la primul Campionat European, după aproape trei decenii de absență.
Andi Miron
01 mai 2023, 14:45
România, prima calificare la Europeanul de Handbal, cu mari emoții, după aproape 30 de ani / Istoria „tricolorilor

Selecționerul spaniol Xavi Pasqual (55 de ani), câștigător de Champions League cu Barcelona, antrenor la CS Dinamo, a reușit să reducă România printre granzii Europei. Turneul se va disputa în Germania, în perioada 10-28 ianuarie 2024.

Runda decisivă pentru calificare s-a disputat duminică, 30 aprilie, în Germania. Băieții noștri au pierdut cu 26 la 31 în fața ucrainenilor, dar cu puțin noroc, au reușit să se califice. Principalii marcatori ai României au fost Stanciuc (6 goluri), Negru (6), Humet (5) și Kuduz (4).

Golaverajul a făcut diferența: Austria a câștigat grupa, cu maximul de puncte, 12. România, Insulele Feroe și Ucraina au acumulat fiecare câte patru puncte. Jucătorii lui Pascual au terminat cu golaveraj zero, în timp ce Feroe și Ucraina au înregistrat minus.

Important de menționat este că România a stat și la mâna Austriei, care și-a respectat blazonul. Astfel, în celălalt meci al grupei, austriecii s-au impus cu 38 la 33.

Iată clasamentul final din grupa de calificare pentru CE 2024:

Rezultatele României în grupa 4 au fost: 26-28 şi 25-17 cu Insulele Feroe, 32-36 şi 30-35 cu Austria, 34-26 şi 26-31 cu Ucraina.

Din cele 32 de echipe înscrise în cursa pentru EURO, doar 20 lua parte la turneul din Germania.

Primele două echipe clasate în fiecare dintre cele opt grupe preliminare, împreună cu alte patru echipe de pe locul 3 cu cel mai bun punctaj, vor face parte din cele 32 de echipe prezente la turneul final. Așadar, cu și mai mare noroc decât România, Feroe va merge la CE.

România a avut ultima participare la EURO în urmă cu 27 de ani

De-a lungul timpului, România nu a avut performanțe impresionante la European. Singurele calificări le-a obținut în 1994 și 1996. La prima ediție a EURO, găzduită în Portugalia, am obținut locul 11, iar la cea din Spania, poziția a noua. În acei ani, Rusia, Suedia și Spania erau cele mai puternice.

Performanțele modeste ale României la European se explică tocmai prin faptul că prima ediție a turneului a avut loc în anii ’90, o perioadă în care sportul românesc a cunoscut o puternică tendință descendentă, pe toate ramurile.

În schimb, la Mondiale, lucrurile au stat altfel, de-a lungul timpului.

România, cvadruplă campioană mondială la handbal masculin

România este a doua țară din lume după numărul de titluri mondiale cucerite, patru la număr, la egalitate cu Suedia. Doar Franța are mai multe, șase medalii de aur. Ultima performanță notabilă a naționalei la un mondial a fost în 1990, finala mică disputată împotriva Iugoslaviei, câștigată de ai noștri, cu 27-21.

Iată clasamentul general al celor mai importante medaliate:

  • Franța – 12 medalii (șase de aur, două de argint, patru de bronz)
  • Suedia – 12 medalii (patru de aur, patru de argint, patru de bronz)
  • România – 6 medalii (patru de aur, zero de argint, două de bronz)
  • Danemarca – 7 medalii (trei de aur, trei de argint, trei de bronz)

Germania (cinci medalii, dintre care două de aur), respectiv Germania de Vest (o medalie de aur), Germania de Est (patru medalii), Rusia (trei medalii, dintre care două de aur), Uniunea Sovietică (trei medalii, dintre care una de aur), Spania (cinci medalii, dintre care două de aur), Croația (cinci medalii, dintre care una de aur), Cehoslovacia ( o medalie de aur din totalul de cinci), Iugoslavia (patru medalii în total, dintre care una de aur), Norvegia (două medalii), Polonia (patru medalii), Austria (o medalie), Ungaria (o medalie), Qatar (o medalie) și Slovenia (o medalie) și-au adjudecat și ele de-a lungul timpului cel puțin o medalie la Mondiale.

Bineînțeles, cele mai mari performanțe ale României au fost bifate în perioada comunistă, în intervalul 1961-1974. La acea vreme, marile puteri ale lumii urmăreau România cu îngrijorare atât pentru ascensiunea economică, dar și sportivă. „Tricolorii” ținteau chiar și aurul olimpic, dar n-au avut succes cu acest deziderat:

1961, Germania de Vest. România – Cehoslovacia, scor 9-8, după două reprize de prelungiri;

1964, Cehoslovacia. România – Suedia, scor 25-22;

1970, Franța. România – Germania de Est, scor 13-12, după două reprize de prelungiri;

1974, Germania de Est. România – Germania de Est, scor 14-12.

În total, România are 14 participări la Mondiale. Ultima, la turneul din Suedia, în urma căruia jucătorii noștri au terminat pe locul 19. În 2009, în Croația, au terminat pe 15, după o altă lungă perioadă în care au văzut Mondialul din fața TV-ului. Din 1995 – Islanda nu mai jucaseră la un Mondial, când România terminase pe 10, la fel ca-n 1993 – Suedia. Prima participare a fost în 1963, în Germania de Est, când „tricolorii” au încheiat pe poziția a 13-a în clasamentul general.

A fost o vreme când România avea campioni și golgheteri în „prima ligă a handbalului mondial”

Cornel Oțelea este singurul handbalist român care are cel puțin trei medalii de aur la Mondiale, alături de patru norvegieni și șase francezi. Nikola Karabatic are patru medalii de aur, iar Thierry Omeyer cinci, cele mai multe.

De-a lungul timpului, România a avut mai mulți golgheteri la mondial, pe Petre Ivănescu în 1961, cu 24 de goluri, pe Hans Moser în 1964, cu 33 de reușite, pe Ștefan Birtalan, în 1974, cu 43 de goluri și pe Vasile Stângă, în 1982, cu 65 de goluri.

Ultimul Mondial de Handbal masculin s-a desfășurat în ianuarie 2023, în Polonia și Suedia. Danemarca a învins Franța în finală, cu 34-29, iar Spania cu Suedia au jucat finala mică, încheiată cu scorul de 39-36 pentru iberici.

Următorul turneu se va desfășura în Croația, Danemarca și Norvegia, în anul 2025.

DailyBusiness
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a îmbogățit peste noapte
Capital.ro
Viorel Lis e în spital. Oana Lis a făcut anunțul. Ce s-a întâmplat cu fostul edil
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Banii vin pe card! Cine trebuie să-și verifice conturile
Adevarul
Putin încearcă lovitura de grație. Ar putea lovi Ucraina cu o rachetă intercontinentală ce ajunge la Kiev în 8-10 minute
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să dea lovitura
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”
Cancan.ro
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Sisteme antiaeriene ruse Tor-M2 au sosit în Belarus în cadrul cooperării militare
MediaFlux
Alertă MAXIMĂ lângă România! Rusia a pus O ȚARĂ NATO pe LISTA ȚINTELOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?