România primește o nouă lovitură din partea Austriei. Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a anunțat că Viena îşi va menţine veto-ul faţă de aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen până când va observa o scădere susţinută a numărului solicitanţilor de azil politic.
„Ceea ce este important pentru noi, ca să fiu cât se poate de sincer, este ca numărul (migranţilor) să coboare şi să fie o scădere susţinută”, a declarat ministrul Alexander Schallenberg.
Alexander Schallenberg a descris veto-ul Austriei ca fiind ”un semnal de avertizare către Bruxelles, ce trebuie să înţeleagă că, atunci când avem peste 100.000 de cereri de azil în 12 luni, este dificil pentru noi, Austria, să lăsăm pur şi simplu acest sistem disfuncţional să meargă mai departe”.
Mai mult, ministrul de Externe al Austriei nu a vrut să spună cât timp vor menține oficialii de la Viena acest veto, dar a subliniat faptul că, în condiţiile în care sosirile migranţilor ilegali continuă să crească, ieşirea din acest impas nu se întrevede pe termen scurt.
Totodată, șeful diplomației austriece a transmis că guvernul de la Viena este încurajat de planul de acţiune al UE pentru consolidarea controalelor la graniţe şi accelerarea procedurilor de azil, însă este nevoie de mai multe progrese.
„Ca ţară situată în inima Europei, Austria este o mare beneficiară a spaţiului Schengen şi dorim ca el să funcţioneze”, a mai spus ministrul austriac de Externe.
Declarația șefului diplomației austriece vine la scurt timp după întâlnirea dintre ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner și ministrul Lucian Bode, care a avut loc la București.
În cadrul acestei întâlniri cei doi oficiali au discutat printre altele despre cooperarea şi coordonarea dintre România şi Austria în domeniul afacerilor interne, dar şi despre deblocarea aderării la Spaţiul Schengen, despre care Bode a spus că este un obiectiv de importanţă majoră pentru România.
”Avem determinarea de a coopera strâns şi suntem foarte hotărâţi să ajungem la o soluţie în cursul acestui an. Este în interesul României şi Austriei să discutăm despre ceea ce ne preocupă, astfel încât să deblocăm situaţia actuală şi să continuăm să dezvoltăm relaţia bilaterală mai departe. În cadrul discuţiilor avute, l-am asigurat pe omologul meu că am înţeles foarte bine preocuparea Austriei în ceea ce priveşte gestionarea migraţiei ilegale şi i-am prezentat în detaliu modul profesionist în care România asigură protecţia frontierelor externe ale UE. Ca de fiecare dată, acţionăm solidar şi responsabil în gestionarea provocărilor europene şi contribuim la găsirea de soluţii constructive pentru problemele comune. Am toată încrederea că astăzi, Austria, s-a convins că spaţiul Schengen va fi mai puternic şi mai rezilient cu România, ca ţară membră Schengen”, a declarat Lucian Bode,