Potrivit rezultatelor sondajului Fundaţiei Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă, România se află pe primul loc în ceea ce priveşte corupţia în şcoli, pe locul doi şi trei aflându-se Croaţia şi Ungaria. La coada clasamentului se află Danemarca, Suedia şi Finlanda.
Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de părinţi susţin că şpaga în sistemul de învăţământ vine din ambele sensuri: părinţi şi profesori.
„Nu pot să cred că corupţia vine doar dintr-un sens, este o chestie biunivocă, ca un fel de dare şi luare de mită. Aici nu e scuză nici dacă constrângerea vine de la părintele care merge şi cotizează prin meditaţii sau prin cadouri, nici invers (…) Ar trebui să dispară aceste practici la nivel educaţional„, a declarat, pentru agenţia Mediafax, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţilor (FNAP), Iulian Cristache.
Cristache susţine că la şedinţele federaţiei s-a discutat problema corupţiei în şcoli, însă nu au fost subiecte concrete, iar părinţii nu au vrut să sesizeze autorităţile pentru ca elevul să nu fie marginalizat.
„Se strâng bani pentru a cumpăra cadouri pentru profesori, ca să nu strice notele elevilor. Acum câteva luni îmi spunea cineva că mai bine îşi ducea copilul la o şcoală privată pentru că la stat sunt costuri mari (…) Mi-a zis că fiecare părinte a cotizat cu 500 de lei pentru cadourile profesorilor, ca să nu le strice mediile. Şi am rămas perplex (..) Aici e luare de mită în cel mai pur sens, este incredibil ce pot să aud. Mi-a zis că nu vrea să sesizeze pe nimeni ca să nu strice relaţia cu ceilalţi părinţi şi că preferă să tacă. Vina e comună şi a părinţilor şi a copiilor„, a mai spus Cristache.
Iulian Cristache a mai spus că efectele mitei în sistemul de învăţământ se văd la rezultatele evaluării naţionale, acolo unde notele primite de elevi la clasă nu corespund cu unele pe care elevii le obţin la testare.
Rezultatele raportului vizează cele 28 de ţări ale Uniunii Europene.