România, printre cele mai slabe pieţe pentru Societe Generale în 2011

Societe Generale a avut anul trecut în România un profit net de numai 5 milioane euro, pe IFRS, pe fondul scaderii veniturilor si cresterii costurilor asociate riscului, piata româneasca fiind una dintre cele mai putin performante pentru grupul francez, din cauza încetinirii activitatii economice.
Romania TV
16 feb. 2012, 10:56
România, printre cele mai slabe pieţe pentru Societe Generale în 2011

Divizia care înglobeaza operatiunile bancare internationale ale Societe Generale, a doua mare banca franceza, „a încheiat anul într-o nota mai pozitiva, dar a fost nevoita sa creasca provizioanele în Grecia si România (…) Încetinirea economica remarcata în Grecia si România a fost compensata de cresteri puternice pe celelalte piete, cu venituri mai mari în toate regiunile geografice (cu exceptia României)”, se arata într-un comunicat transmis joi de grup.

Situatia României nu poate fi însa comparata cu cea a Greciei, unde criza economica si financiara severa, care dureaza deja de peste patru ani, a provocat SocGen în 2011 pierderi de 348 milioane euro, pe fondul cresterii puternice a costului riscului.

Banca noteaza ca majorarea costului riscului în România a fost cauzata în principal de portofoliul de credite corporate, unde a avut loc o reevaluare a colateralului asociat acestor active.

„Ca reactie la deteriorarea conditiilor din România, grupul a mentinut masurile de reducere a costurilor, cât si politica de aprobare selectiva a împrumuturilor si crestere a provizioanelor. Cheltuielile operationale au fost mentinute sub control, contribuind la limitarea declinului profitului brut pe fondul scaderii venitului net bancar si cresterii costurilor asociate riscului, astfel rezultând o contributie pozitiva de 5 milioane euro la profitul net al grupului”, se spune în comunicat.

Conform rezultatelor financiare raportate joi de Societe Generale conform standardelor internationale de raportare financiara IFRS, profitul net înregistrat de grup în România a scazut de la 77 milioane euro în 2010 la 5 milioane euro în 2011.
Venitul net bancar a coborât cu 13,8%, de la 752 milioane euro la 648 milioane euro, iar cheltuielile operationale au scazut usor, de la 355 milioane euro la 353 milioane euro.

Totodata, costul net al riscului a urcat cu 21%, de la 238 milioane euro la 288 milioane euro, potrivit raportarilor pe standarde IFRS.
Din datele SocGen mai reiese ca grupul francez a înregistrat în trimestrul al patrulea o pierdere de 15 milioane euro în România, fata de un profit net de 7 milioane euro în perioada corespunzatoare a anului anterior. Venitul net bancar a coborât în ultimele trei luni ale anului cu 9,4%, la 164 milioane euro, iar costul net al riscului a urcat cu 46%, de la 77 milioane euro la 113 milioane euro.

Societe Generale mentioneaza, în raportul de joi, o expunere de 1,301 miliarde euro pe datoria de stat a României, mai ridicata decât cea pe statul spaniol (977 milioane euro), însa mult mai scazuta decât pe Cehia (3,4 miliarde euro).

Societe Generale detine în România grupul bancar BRD, societarea de servicii financiare BRD Finance IFN si ALD Automotive, companie care ofera servicii de leasing auto.

Potrivit rezultatelor financiare comunicate miercuri de BRD, întocmite conform standardelor românesti de contabilitate RAS, subsidiara româneasca a SocGen a înregistrat anul trecut un profit net de 465,2 milioane lei (109,7 milioane euro), în scadere cu 7%, si provizioane cu 18% mai mici, de 1,289 miliarde lei (304 milioane euro).

Venitul net bancar al BRD a scazut cu 9% pe standardele RAS, la 3,227 miliarde lei (761,4 milioane euro).
La finalul anului trecut, banca avea active totale de 48,027 miliarde lei (11,12 miliarde euro), cu 1,1% peste nivelul din 2010, de 47,494 miliarde lei, potrivit raportarilor de miercuri.

Grupul Societe Generale a înregistrat anul trecut, la nivel global, un profit net de 2,38 miliarde euro, în scadere cu 39,1% de la 3,91 miliarde euro în 2010, se arata în comunicatul transmis joi.

Venitul net bancar al institutiei franceze a scazut cu 3%, la 25,6 miliarde euro, iar costul net al riscului a avansat cu 4,1%, la 4,3 miliarde euro. Profitul operational al grupului a scazut cu 25,3%, la 4,27 miliarde euro.

În trimestrul al patrulea, profitul net al Societe Generale a scazut de aproape noua ori, la 100 milioane euro, de la 874 milioane euro în perioada similara a lui 2010, din cauza pierderilor de 482 milioane euro înregistrate de divizia de corporate and investment banking din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro.

Pe de alta parte, SocGen a reusit, asemenea rivalului francez BNP Paribas, cea mai mare banca europeana, sa atinga rata de adecvare a capitalului de rang întâi la activele ponderate la risc de 9% prevazuta de noile norme europene cu sase luni înainte de termenul impus de Autoritatea Bancara Europeana, respectiv iunie 2012.

Actiunile Societe Generale au crescut cu 30% în acest an la bursa de la Paris, valoarea de piata a bancii urcând la 17,3 miliarde euro, potrivit Bloomberg. Cotatiile principalelor banci rivale din Franta, BNP Paribas si Credit Agricole, au urcat cu 15%, respectiv 11%.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai