România, printre țările cu cele mai mici prețuri la ouă din UE. Cu cât se vinde un ou înainte de Paște și ce condiție pun americanii ca să cumpere ouă de la noi

România se numără printre țările din Uniunea Europeană cu cele mai mici prețuri la ouă. În preajma Paștelui, românii consumă cu aproximativ 50% mai mult ouă decât într-o lună obișnuită. Chiar și așa, prețurile sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană.
Alina Costache
07 apr. 2025, 13:40
România, printre țările cu cele mai mici prețuri la ouă din UE. Cu cât se vinde un ou înainte de Paște și ce condiție pun americanii ca să cumpere ouă de la noi

România, printre țările cu cele mai mici prețuri la ouă din UE. În mod normal, un român mănâncă, în medie, 21 de ouă pe lună, însă în perioada sărbătorilor pascale numărul ouălor consumate ajunge la 30. Cu toate acestea, România reușește să mențină unul dintre cele mai scăzute prețuri din Uniunea Europeană la ouăle vândute de țărani.

România, printre țările cu cele mai mici prețuri la ouă din UE. Cât costă un oup direct de la țărani

Președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, spune că înainte de Paște, un ou se vinde direct de la poarta fermei cu 60 de bani.

”Conform Observatorului Prețurilor în Uniunea Europeană (UE), prețul ouălor în România, la poarta fermei, era săptămâna trecută 211 euro/100 kg, ceea ce înseamnă că oul se vindea cu aproximativ 60 de bani, în timp ce anul trecut în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale era undeva la 55 de bani un ou. Dacă mă uit la prețurile înregistrate în alte țări, România are printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, la poarta fermei. Bulgaria are 222 euro/100 kg, Ungaria are 286 euro/100 kg, Polonia – 314 euro/kg, noi avem 211 euro, iar ca noi mai este Finlanda cu un preț de 204 euro/100 kg. În rest, toate celelalte țări din UE sunt peste noi”, a declarat președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, potrivit Agerpres. 

Citește și Păstrarea corectă a alimentelor: Cum să reduci risipa şi să menții prospeţimea

Potrivit acestuia, în următoarele două săptămâni prețurile ouălor vor rămâne la fel.

‘Prețul ouălor în România, la poarta fermei, tot conform Observatorului Prețurilor în UE, cu o săptămână înainte a fost de 214,66 euro/100 kg, aproximativ 215 euro, un pic mai mare decât săptămâna trecută, când a fost 211 euro/100 kg. În perioada următoare nu estimăm modificări semnificative. Practic, nu sunt motive să crească prețul ouălor în următoarele două săptămâni. Vreau să vă spun că am văzut în supermarketuri carton cu 30 de ouă de la găini crescute în cușcă, codul 3, cu 24 de lei, adică 80 de bani bucata. Uniunea Europeană monitorizează doar oul la carton de 30 și din sistemul de creștere al găinilor în cușcă. Bineînțeles că pentru ouăle obținute din alt sistem de creștere, codul 2, codul 1, vom plăti mai mult. Și ambalajul e altul, iar prețul crește’, a mai spus Ilie Van.

Referitor la oferta de ouă a industriei avicole, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, președintele UCPR a subliniat că an de an aceasta este mai mare cu aproximativ 50% decât într-o lună obișnuită.

‘În general, oferta în perioada aceasta a Sărbătorilor Pascale crește cam cu 50% față de o lună obișnuită. Dacă într-o lună obișnuită un român mănâncă aproximativ 21 de ouă, consum mediu, în luna cu Sărbători Pascale mănâncă 30 de ouă. Fermierii își programează fluxurile în așa fel încât în perioada aceasta să aibă suficiente ouă, iar prețurile sunt bune. De exemplu, dacă au găini aproape de sfârșitul ciclului, nu le taie acum ci după Paște’, a explicat el.

Citește și Culmea austerităţii! Cine sunt angajaţii din România care refuză tichete-cadou de Paşte

Americanii vor să cumpere ouă din România, însă le cer țăranilor să le spele

Potrivit președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, fermele avicole din România pot asigura 100% consumul intern de ouă, dar livrează și la export, în general în țările UE. Referitor la exportul de ouă în America,  Ilie Van  spune că americanii impun anumit condiții pe care crescătorii din Europa nu pot să le îndeplinească.

‘Ne-au cerut ouă și americanii, dar nu putem să le dăm deocamdată. Sunt niște condiții pe care ei le pun și noi în Europa nu le îndeplinim, în sensul că ei vor ca ouăle să fie spălate, iar noi nu facem treaba asta, și apoi congelate. Este foarte greu de transportat oul în coajă din Europa în SUA.

Dacă se vând ouă lichide congelate sau ouă praf, atunci e mult mai simplu. Din Europa am înțeles că încearcă Danemarca, cel puțin din ceea ce discutăm noi în asociația europeană de profil. A primit condițiile de export din Statele Unite, dar nu știu dacă s-a angajat să le ducă. Nu am informații că în prezent duce cineva ouă din Europa către SUA. Probabil că au găsit din afara granițelor Europei. Am înțeles că Turcia ar fi agreată.

Sunt condiții diferite și legislația e diferită în America față de Europa și trebuie armonizată’, a adăugat președintele UCPR.

Datele Institutului Național de Statistică arată că anul trecut România a exportat în țările UE peste jumătate de miliard de ouă.

Producția de ouă a fost de circa 5,86 miliarde de ouă în 2004, din care aproximativ jumătate (40%-45%) provine din ferme și restul în gospodării.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Zi tristă în lumea sportului. Cel mai mare jucător s-a stins: A lăsat o amprentă pozitivă...
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Secretele ascunse din restaurantele McDonald’s. Află cum se prepară, de fapt, mâncarea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Cine este românul care a lucrat la mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta este singurul străin din echipă
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump Jr. sosește luni la București. Este a treia oprire în turneul din Europa de Est
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre