România, printre ţările UE cu cele mai puţine alerte pentru produsele nealimentare periculoase

România se numără printre ţările Uniunii Europene care au cele mai mic număr de produse de consum periculoase notificate prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase al UE ("RAPEX"). România are 29 de astfel de produse notificate, spre deosebire de Spania, care se află pe primul loc din acest punct de vedere - cu 458 de alerte, relevă raportul RAPEX pentru anul 2013, prezentat marţi la Bruxelles de comisarul pentru protecţia consumatorului, Neven Mimica.
Iulian Tudor
25 mart. 2014, 12:50
România, printre ţările UE cu cele mai puţine alerte pentru produsele nealimentare periculoase

Statele care au cel mai mic număr de alerte pentru produse nealimentare periculoase sunt Luxemburg – 7 şi Lichenstein – 1, în timp ce la polul opus se află Ungaria, care a raportat 377 de astfel de produse, Germania – cu 361, Bulgaria – 272, Portugalia – 271, Finlanda – 222, potrivit Agerpres.

Comisarul Mimica a indicat că a primit în 2013 un număr total de 2.364 de notificări (faţă de 2.278 în 2012), ceea ce reprezintă o creştere a numărului de alerte cu 3,8 % faţă de 2012 şi o continuare a tendinţei de creştere constatată de la crearea sistemului RAPEX în 2003.

În 2013, cele mai multe articole identificate ca fiind periculoase au fost cele de îmbrăcăminte, textile, jucării, aparate electrice, vehicule şi cosmetice. Pentru două categorii principale de produse – textilele şi jucăriile – a fost nevoie să se ia măsuri corective.

Potrivit comisarului Mimica, produsele notificate prin sistemul RAPEX prezintă risc de provocare a rănilor, risc chimic, risc de ştrangulare, şocuri electrice sau înec.

China este ţara de origine pentru aproape două treimi din produsele notificate în sistemul RATEX – 64 la sută.

„Cooperăm îndeaproape cu autorităţile chineze, pentru că e nevoie să ne îmbunătăţim conceptul de siguranţă a sursei, în special când vine vorba de China. Autorităţile chineze sunt responsabile de ceea ce se întâmplă. De fiecare dată când au fost informate de serviciile Comisiei Europene au intervenit şi, în 50 la sută din cazuri, au reuşit să identifice producătorul acelui produs periculos. În legătură cu celelalte 50 de procente din cazuri, nu au reuşit să identifice cu exactitate producătorul. În concluzie, aş spune că mai sunt multe de făcut în legătură cu sistemul RAPEX şi în general pentru a asigura produse mai sigure”, a arătat Neven Mimica.

Totuşi, a completat el, consumatorii europeni deja beneficiază deja de pe urma unuia dintre cele mai înalte sisteme de siguranţă din lume.

„Standardele noastre privind siguranţa produselor sunt cele mai înalte din lume. Cu toate acestea, produse de consum care nu respectă standardele sunt încă în circulaţie. De aceea, trebuie să fim vigilenţi. Vom continua să cooperăm cu statele membre şi statele terţe, pentru a combate provocările pe care le presupune lanţul de siguranţă global”, a menţionat comisarul european.

Neven Mimica a spus că încă există un decalaj între momentul notificării unui stat membru şi reacţia celorlalte state şi acesta trebuie redus cât se poate de mult.

În cazul a 10% din produsele nesigure sau periculoase aflate pe pieţele europene nu se cunoaşte întregul lanţ de distribuţie. De aceea, a arătat comisarul, este nevoie de un cadru de reglementare mai bun, care să asigure o trasabilitate mai uşoară şi mai sigură.

Spynews
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Bzi.ro
Fiica Iuliei Albu a făcut furori în prima zi de școală! Cum a venit îmbrăcată tânăra
Fanatik.ro
Aparatul pe care trebuie să-l scoți din priză atunci când nu îl folosești. Așa vei evita un incendiu în toată casa
Capital.ro
Rusia avertizează: Suntem gata să folosim arme nucleare
Playtech.ro
Adelina Chivu și Mihai Morar prezintă X Factor România. Bruneta se întoarce la TV, după 16 ani de pauză
DailyBusiness
Adrian Câciu anunță 1 500 de lei pentru acești români! Banii vor ajunge în conturi până în octombrie
Adevarul
Analiza primului interviu comun al șefilor CIA și MI6. De ce sunt atât de optimiști cu privire la victoria Ucrainei?
Spynews
Mai există șanse de împăcare între Yamato Zaharia și Ema Karter?! Luptătorul, dispus să accepte că ea este actriță în filmele pentru adulți
Spynews
Modul brutal în care au fost ucise Denisa și Delia, în Constanța. Ce s-a descoperit după necropsie. Cum ar fi acționat ”Șacalul”
Evz.ro
Dezvăluiri explozive. Ce a pățit Betty Salam în copilărie
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
'Ca la o zdreanță!' Anca Țurcașiu o face praf pe iubita lui Victor Slav
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 12 septembrie 2024: Ce valoare au azi moneda euro și dolarul american
Capital.ro
Se schimbă harta Europei. Planul propus de Ungaria: UE are nevoie de prospețime
StirileBZI
Luxemburgul caută muncitori români. În anumite domenii, salariul este de 6.000 de euro pe lună.
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Conducerea Registrului Comerțului schimbată după un control ce a evidențiat blocaje majore
MediaFlux
DOLIU PREZIDENȚIAL! A MURIT fostul PREȘEDINTE! Dumnezeu să-l ierte
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...