România, printre ultimele ţări europene care au acces la medicamente de nouă generaţie

Dintre industriile care investesc în cercetare și dezvoltare, industria farmaceutică se află pe primul loc la nivel global, investind 15% din vânzări în progresul medicinei. Următoarele două locuri sunt ocupate de industria de IT, mai exact cea de software, care investește 10% și cea de tehnologie hardware, care investește aproximativ 8%.
Alina Costache
06 iul. 2019, 10:45
România, printre ultimele ţări europene care au acces la medicamente de nouă generaţie

Faptul că astăzi speranța de viață este cu 30 de ani mai mare la nivel European, comparativ cu cea de acum un secol, se datorează investițiilor în cercetare în medicină. De altfel, 73% din creșterea speranței de viață de 1,74 ani înregistrată în perioada 2000 – 2009 se datorează medicamentelor de ultimă generație.

 Impactul progresului în medicină se traduce în vieți salvate. Spre exemplu, hepatita C poate fi astăzi vindecată, nu doar ținută sub control cu ajutorul tratamentului. Pacienții cu HIV pot avea o speranță de viață similară cu cea a oamenilor sănătoși. Variola este eradicată și numeroase alte boli infecțioase pot fi astăzi prevenite prin vaccinare, potrivit stiripesurse.ro.

Însă inovația salvează vieți doar dacă pacienții au acces la ea. Iar România se află mult în urma țărilor europene în ceea ce privește accesul pacienților la tratamente noi.

În 2018 au fost aprobate 37 de noi molecule pentru introducere la compensare, iar anul acesta, în primele 5 luni, doar 2 noi tratamente. Iar unele dintre acestea sunt medicamente care au stat pe lista de evaluare luni bune, înainte de a intra la compensare. Între timp, Food and Drug Administration (FDA) – Centrul pentru Cercetare și Evaluare a Medicamentelor a autorizat pentru intrare pe piață 59 de medicamente inovatoare în 2018 și 13 în primele 6 luni din 2019.  Însă va trece mult timp până când unul dintre aceste medicamente va ajunge în România.

România aprobă intrarea unui medicament pe lista de compensate și gratuite în aproximativ 43 de luni, conform unui studiu realizat de IQVIA pentru Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). Bulgaria și Cehia au nevoie de doar 20 luni, iar în țările din vest, precum Germania sau Marea Britanie, pacienții au acces la un medicament inovator la mai puțin de 4 luni de când acesta a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului, potrivit ştiripesurse.ro.

Cauza decalajului are de-a face, în primul rând, cu bugetul alocat sănătății și cu felul în care este gestionat. Bugetul alocat medicamentelor nu acoperă nici măcar nevoile actuale de tratament ale pacienților români, așa că accesul la tratamente de ultimă generație ajunge în plan secundar.

Bugetul alocat medicamentelor este folosit și în metodologia de calcul a taxei clawback, o povară fiscală pentru producătorii de medicamente, introdusă în anul 2009 ca măsură temporară. Bugetul pentru medicamente nu a fost actualizat cu nevoile de tratament ale pacienților timp de 7 ani, până în trimestrul patru al anului 2018 când a fost actualizat cu rata inflaţiei, astfel că taxa clawback a ajuns să reprezinte 24,6% în primul trimestru din 2019. Conform estimărilor ARPIM, până la finalul lui 2019 va ajunge la 30%, dacă mecanismul rămâne același și bugetul alocat medicamentelor nu va fi actualizat.

Din cauza acestei taxe clawback , peste 2000 de medicamente au dispărut de pe piață dintre care 400 fără alternativă terapeutică. Astfel se creează un mediu care nu încurajează deloc inovația în România și medicamentele de ultimă generație își fac foarte greu loc în buget.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Singurul aliment pe care Mihaela Bilic îl recomandă pentru un intestin sănătos. ”Mâncați-l pentru efectul lui postbiotic!”
Capital.ro
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci în Ajun de Bobotează. E mare păcat, atragi ghinionul
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Loredana Groza și-a bătut joc de Simona Halep. „Mi se pare un gest foarte urât”
wowbiz.ro
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Premieră! O nouă taxă pentru șoferi. Tarifele, în funcție de zonă
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Un tânăr de 23 de ani a fost ucis în fața unei mănăstiri din Maramureș și alți trei au fost răniți. Poliția a reținut trei agresori
Cancan.ro
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în televiziune! Marele actor s-a stins. Veste tragică: L-am găsit fără suflare
StirileBZI
Amendă de până 2.000 de lei pentru șoferi! Ce nu ai voie să faci pe geamul mașinii
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii, șocați de descoperirea făcută
substantial.ro
Accident feroviar în comuna Costișa: o mașină a fost lovită de un tren
MediaFlux
RĂSTURNARE privind VIITORUL PREȘEDINTE! S-a AFLAT de ABIA ACUM viitorul CANDIDAT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
INXS: există exces în rock de senzație? Da. Michael Hutchence