România, printre ultimele ţări europene care au acces la medicamente de nouă generaţie

Dintre industriile care investesc în cercetare și dezvoltare, industria farmaceutică se află pe primul loc la nivel global, investind 15% din vânzări în progresul medicinei. Următoarele două locuri sunt ocupate de industria de IT, mai exact cea de software, care investește 10% și cea de tehnologie hardware, care investește aproximativ 8%.
Alina Costache
06 iul. 2019, 10:45
România, printre ultimele ţări europene care au acces la medicamente de nouă generaţie

Faptul că astăzi speranța de viață este cu 30 de ani mai mare la nivel European, comparativ cu cea de acum un secol, se datorează investițiilor în cercetare în medicină. De altfel, 73% din creșterea speranței de viață de 1,74 ani înregistrată în perioada 2000 – 2009 se datorează medicamentelor de ultimă generație.

 Impactul progresului în medicină se traduce în vieți salvate. Spre exemplu, hepatita C poate fi astăzi vindecată, nu doar ținută sub control cu ajutorul tratamentului. Pacienții cu HIV pot avea o speranță de viață similară cu cea a oamenilor sănătoși. Variola este eradicată și numeroase alte boli infecțioase pot fi astăzi prevenite prin vaccinare, potrivit stiripesurse.ro.

Însă inovația salvează vieți doar dacă pacienții au acces la ea. Iar România se află mult în urma țărilor europene în ceea ce privește accesul pacienților la tratamente noi.

În 2018 au fost aprobate 37 de noi molecule pentru introducere la compensare, iar anul acesta, în primele 5 luni, doar 2 noi tratamente. Iar unele dintre acestea sunt medicamente care au stat pe lista de evaluare luni bune, înainte de a intra la compensare. Între timp, Food and Drug Administration (FDA) – Centrul pentru Cercetare și Evaluare a Medicamentelor a autorizat pentru intrare pe piață 59 de medicamente inovatoare în 2018 și 13 în primele 6 luni din 2019.  Însă va trece mult timp până când unul dintre aceste medicamente va ajunge în România.

România aprobă intrarea unui medicament pe lista de compensate și gratuite în aproximativ 43 de luni, conform unui studiu realizat de IQVIA pentru Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). Bulgaria și Cehia au nevoie de doar 20 luni, iar în țările din vest, precum Germania sau Marea Britanie, pacienții au acces la un medicament inovator la mai puțin de 4 luni de când acesta a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului, potrivit ştiripesurse.ro.

Cauza decalajului are de-a face, în primul rând, cu bugetul alocat sănătății și cu felul în care este gestionat. Bugetul alocat medicamentelor nu acoperă nici măcar nevoile actuale de tratament ale pacienților români, așa că accesul la tratamente de ultimă generație ajunge în plan secundar.

Bugetul alocat medicamentelor este folosit și în metodologia de calcul a taxei clawback, o povară fiscală pentru producătorii de medicamente, introdusă în anul 2009 ca măsură temporară. Bugetul pentru medicamente nu a fost actualizat cu nevoile de tratament ale pacienților timp de 7 ani, până în trimestrul patru al anului 2018 când a fost actualizat cu rata inflaţiei, astfel că taxa clawback a ajuns să reprezinte 24,6% în primul trimestru din 2019. Conform estimărilor ARPIM, până la finalul lui 2019 va ajunge la 30%, dacă mecanismul rămâne același și bugetul alocat medicamentelor nu va fi actualizat.

Din cauza acestei taxe clawback , peste 2000 de medicamente au dispărut de pe piață dintre care 400 fără alternativă terapeutică. Astfel se creează un mediu care nu încurajează deloc inovația în România și medicamentele de ultimă generație își fac foarte greu loc în buget.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum se calculează, de fapt, numărul personal pentru 2025. La ce să te aștepți în următoarele luni, zodiile care intră în magia banilor
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum deschizi o sticlă de vin fără tirbușon. Metodele fac fuori pe net
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI