Fiecare rotire a unei eoliene înseamnă profit curat pentru firmele din domeniu şi cheltuieli pentru români. Aşa funcţionează schema de sprijinire a energiei verzi din România. Statul a dorit să încurajeze în acest fel investiţiile în energia verde, numai că, la un moment dat, balanţa s-a înclinat în companiile care deţin eolienele.
„De exemplu, acuma la vânt se dau 2 certificate, la solară se dau 6. Aceste elemente cantitative au fost stabilite direct în Parlament, în loc să fi fost făcute pe baza unei analize cost-beneficiu”, a declarat Jean Constantinescu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie.
Aşa s-a ajuns ca energia verde din România să fie cea mai scumpă din Europa. Astfel, un producător de energie eoliană a vândut anul trecut un megawatt-oră de curent cu 137 de euro în România. Acelaşi megawatt costă în Franţa doar 88 de euro. Şi totul este plătit de români, pe factură.
„Ceea ce am greşit noi priveşte acel minim şi maxim al valorii certificatului şi al numărului de certificate care se alocă pe diverse categorii de energie verde (…) Ei s-au gândit să stabilescă aceste limite, sub influenţa unor grupuri de presiune, direct în Parlament. Şi au greşit, că s-a ajuns la aşa numita supracompensare şi la o sarcină prea grea pentru consumator”, a mai spus Constantinescu
De altfel, la începutul anului, energia verde a încărcat o factură medie cu încă 2 lei. Există însă şi o parte plină a paharului. Schema de sprijin a energiei verzi a atras în România investiţii de miliarde de euro în ultimii ani.