75% dintre absolvenții de Medicină, marea majoritate școliți pe banii statului român, aleg exilul economic. Pleacă de acasă și aproape niciunul nu se mai întoarce. 25% dintre absolvenți rămân în România, unde acceptă anumite neajunsuri.
La nivel european. țara noastră este fruntașă la scos medici. Malta este pe locul al doilea, urmată de Irlanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Italia, Croația, Belgia, Cehia, Portugalia, Ungaria și Austria, scrie Curs de Guvernare.
În ceea ce privește „armata de IT-iști a României”, aceasta a crescut puternic în ultimul deceniu. Numărul specialiștilor IT din România a crescut cu 115%, în deceniul scurs până în anul trecut, rată ce reprezintă dublul avansului mediu din Uniune (57,8%).
Totuși, ponderea lor în populația ocupată a țării este de numai 2,8%, a doua cea mai redusă din UE, după Grecia, cu 2,5%, mai precizează sursa citată.
Pentru comparație, Suedia, cu 10,4 milioane de locuitori, avea în 2022 aproximativ 448.000 de astfel de lucrători, în timp ce în România, cu o populație de 20 de milioane, lucrau în luna martie a acestui an 238.400 astfel de specialiști, conform datelor INS.
După Grecia și România, topul statelor cu cei mai puțini IT-iști raportați la populație este completat de Polonia, Croația, Bulgaria, Italia și Ungaria. Cei mai mulți sunt în Suedia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Estonia, Irlanda și Danemarca.
Mulți dintre IT-iștii români lucrează din țară, remote, pentru companii din afară.
Una peste alta, atât în Sănătate, cât și în IT, se caută forță de muncă. Pentru că deficitul este mare, Guvernul și companiile private din tehnologie așteaptă aplicațiile tinerilor.
În ceea ce privește domenii precum HORECA sau construcții, țara noastră importă masiv muncitori din statele sărace ale Asiei și din Africa.