România va mai beneficia de fonduri europene până în 2030, însă după acest termen, accesul la aceste fonduri va fi limitat. Statele din Europa Centrală și de Est, inclusiv Polonia și România, trebuie să se pregătească pentru momentul în care fondurile europene nu vor mai fi disponibile în aceeași măsură, deoarece vor fi direcționate către regiunile rămase în urmă, odată cu aderarea unor noi state la Uniunea Europeană. În acest context, Ovidiu Dranga, ex-ambasadorul României în Japonia, a recomandat diversificarea parteneriatelor cu alte state, pentru a atrage finanțare.
„Asta e o chestiune mai veche. Ar trebui să ne pregătim cu toții, și Polonia și alte state din Europa Centrală și de Est, pentru momentul în care fondurile europene nu vor fi disponibile pentru economiile noastre, în aceeași măsură ca acum, unul dintre motive fiind tocmai acesta: fondurile vor fi direcționate către alte regiuni care sunt rămase în urmă.
Asta înseamnă că va trebui să găsim alternative, să diversificăm parteneriatele cu state de unde poate să vină o finanțare ulterioară. Japonia e unul dintre partenerii cu care putem discuta așa ceva și se discută deja, cel puțin asta am încurajat și am facilitat cât am fost la Tokyo. (…)
Finanțarea poate să vină din mai multe zone și trebuie să vină pentru că România e o țară cu o economie în dezvoltare, chiar dacă au apărut anumite încetiniri. E o zonă care atrage investițiile și e o zonă în care vom asista, în următorii ani, după încheierea războiului din Ucraina, la efortul de reconstrucție a Ucrainei care plasează România într-o poziție foarte avantajoasă.”, a spus Ovidiu Dranga pentru DC News.
Ovidiu Dranga, ex-ambasadorul României în Japonia, că Balcanii rămân o problemă nerezolvată a Europei și, din păcate, una dintre problemele care tind să fie uitate sau oarecum neglijate
”Balcanii reprezintă un capitol neîncheiat al securității europene, după părerea mea. Soluția pe care toți o acceptă este integrarea tuturor statelor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană și în NATO. Câteva au făcut acest pas deja, sunt membri NATO, dar perspectiva europeană nu e suficient de credibilă pentru populația de acolo, pentru oamenii de rând care nu asociază, nu cred în totalitate că integrarea se va petrece în timpul vieții lor.”, a spus Ovidiu Dranga.