România reciclează doar pe hârtie! Sistemul de Garanție-Returnare, marea revoluţie din magazinele din România anunțată cu surle și trâmbițe încă din anul 2018, s-a dovedit a fi un fiasco în care Ministerul Mediului investește în primă fază suma de 85 de milioane de euro și pe care RetuRO, compania care se ocupă cu implementarea lui, nu vrea să și-l asume.
Încă de la început, acest sistem care îi va obliga români pe să plătească începând cu data de 30 noiembrie o garanție de 50 de bani pentru diferite băuturi alcoolice şi non-alcoolice (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase), s-a confruntat cu numeroase probleme și tergiversări. De la amânarea termenelor, la inventarea unor prelungiri ”strategice” menite să facă jocurile murdare ale celor de la RetuRO.
Ultima încercare de amânare a implementării acestui sistem în România a avut loc pe data de 13 septembrie, atunci când RetuRO a solicitat oficial printr-o cerere către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, o prelungire de cel puțin trei luni a termenului de punere în funcțiune a SGR.
Motivul invocat de reprezentanții companiei este unul cât se poate de hilar: natura extrem de complexă a sistemului, care necesită un interval specific de timp pentru dezvoltare și testare corespunzătoare, dar și asigurarea unei integrări mai ușoare a tuturor părților implicate.
„Viziunea ambiţioasă a RetuRO pentru o Românie mai verde alimentează determinarea noastră de a implementa cel mai mare sistem integrat de garanţie returnare din lume, deosebit datorită complexităţii sale ridicate. Drumul nostru a fost marcat de progrese remarcabile, dar, acum, ne aflăm într-un moment critic. După o evaluare extensivă şi detaliată a ceea ce mai trebuie făcut pentru a avea un sistem funcţional şi a complexelor provocări întâlnite, suntem siguri că o lansare prematură ar putea pune în pericol încrederea consumatorilor, producătorilor şi comercianţilor, subminând sistemul de la început. Recunoaştem că aceste etape incipiente sunt extrem de dificile, dar credem că aceşti paşi concreţi pe care îi facem acum vor deschide calea pentru o implementare mai uşoară şi eficientă în fazele următoare. Perioada optimă pentru implementare, bazată pe experienţele reuşite ale altor ţări, este de 18 luni, o durată pe care acţionarii noştri au solicitat-o în mod informat în cererea noastră de acreditare. Dar, pentru că licenţa de proiect a fost acordată abia în august 2022, am avut o întârziere de trei luni. În plus, faptul că eu, ca prim membru al echipei noastre, am început activitatea în noiembrie 2022, a redus perioada de implementare completă la 12 luni”, afirma Gemma Webb, CEO & preşedinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanţie Returnare, în urmă cu două luni.
Surse din piață afirmau la vremea respectivă că această prelungire ”strategică” pe care RetuRO a solicitat-o pentru implementarea Sistemului Garanţie-Returnare, ar fi făcut parte dintr-un joc periculos realizat în încercarea de a contracta o firmă obscură din Slovacia care să implementeze un sistem IT de gestionare a deșeurilor care s-a dovedit a fi nefuncțional și inutil atât în țara de origine cât și în Ungaria.
Cu toate acestea, Ministerul Mediului a pus piciorul în prag și a bătut în cuie data la care va fi operaționalizat SGR și anume 30 noiembrie.
30 noiembrie- Începe marea reciclare în România.
Începând cu data de 30 noiembrie se schimbă regulile în magazinele din România, iar odată cu punerea în funcțiune a SGR românii trebuie să plătească 50 de bani în plus pentru fiecare băutură alcoolică sau non-alcoolică pe care o achiziționează.
Potrivit autorităților, SGR va viza ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal. Este vorba despre acele ambalaje cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv care vor fi marcate cu un logo specific, pentru a putea fi identificate mai uşor de clienţi.
Românii trebuie să știe că după ce vor consuma conţinutul acestor sticle sau peturi vor putea să ducă înapoi ambalajele respective în orice magazin din România. Acestea din urmă vor trebui să organizeze puncte de returnare, unde oamenii vor primi înapoi cei 50 de bani plătiţi iniţial.
”Eu sunt 100% convins că românii ca și cetățenii ceilalți se vor conforma. O vor face din spirit civic, dar și pentru că sunt siguri că efortul le va fi răsplătit.
O vor face ca să își recupereze acei 50 de bani opriți garanție”, a declarat Mircea Fecheț, Ministrul Mediului.
În timp ce statul îi ”forțează” pe români să recicleze, obligându-i să achite câte 50 de bani în plus la fiecare băutură pe care o cumpără din magazine pentru ca ulterior să îi recupereze atunci când returnează ambalajele, cei aproximativ 80.000 de comercianți obligați, la rândul lor, să se înscrie în baza de date a Sistemului de Garanție – Returnare se întreabă ce se va întâmpla de pe 30 noiembrie cu toate sticlele și PET-urile returnate de clienți.
Din cele 17 centre regionale de numărare și sortare a ambalajelor care vor fi colectate de la cei 80.000 de comercianți din România, RetuRO a finalizat până acum construcția unui singur punct de reciclare în localitatea Bonțida, județul Cluj care își va deschide porțile pe 30 noiembrie odată cu implementarea SGR.
„Centrul din judeţul Cluj este programat pentru deschidere oficială în data de 30 noiembrie 2023. La centrul RetuRO din Bonţida vor fi transportate atât ambalajele de băuturi colectate manual, cât şi automat, prin echipamente de tip RVM. Ambalajele din sticlă vor fi numărate, sparte şi pregătite pentru reciclare. Ambalajele metalice (aluminiu şi oţel), dar şi cele din plastic vor fi numărate, sortate şi compactate pentru a fi trimise la firmele de reciclare. Compania desfăşoară, în acest moment, o campanie de recrutare de personal pentru toate cele 17 centre naţionale, obiectivul fiind de aproximativ 600 de angajaţi până în vara anului viitor, dintre care cel puţin 500 vor lucra în centrele de sortare şi numărare din întreaga ţară”, au anunțat reprezentanții RetuRO.
Un al doilea centru urmează să fie deschis în februarie 2024 în județul Timiș, iar un al treilea va deveni funcțional în Bacău abia în aprilie 2024.
Faptul că mai sunt doar câteva zile până când SGR va deveni operațional, iar în România, la ora actuală există un singur centru de numărare și sortare a ambalajelor și 80.000 de comercianți care vor colecta tone de ambalaje de plastic, sticlă sau aluminiu nu pare să îi deranjeze pe reprezentanții RetuRO.
În loc să grăbească construcția centrelor de reciclare compania RetuRO pare mult mai preocupată de angajarea personalului decât de problema ambalajelor cu care comercianții riscă să rămână pe cap până când fabricile de numărare și sortare vor fi deschise.
În aceste momente, pe piață există peste șase miliarde de ambalaje care ar trebui să intre începând de anul viitor sub apanajul Sistemului Garanție- Returnare. Este vorba despre ambalaje din plastic, metal și sticlă care au volume între 0,1 și 3 litri și care sunt deja puse pe piață ca ambalaje pentru băuturi ce urmează să zacă cel mai probabil în depozitele comercianților până când fabricile de reciclare vor deveni funcționale.
Până în anul 2025, România este obligată de Uniunea Europeană să atingă rata de reciclare de 55%, însă, din păcate, experții de mediu consideră că țara noastră nu va atinge acest obiectiv.
Statisticile arată că în aceste momente, România se situează la coada clasamentului UE în ceea ce privește reciclarea, cu doar 11%.