„Guvernul a trimis Parlamentului un punct de vedere în privința acestor modificări ale legislației. Există și o scrisoare din partea Comisiei Europene, care arată că prevederile sunt susceptibile că ar afecta concurența în piață, așa că riscăm declanșarea unei proceduri de infringement. Nu vrem să ajungem aici, dar este o decizie a Parlamentului”, a spus Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, potrivit Agerpres.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, luni, 10 octombrie, reexaminarea, la cererea Președintelui României, a Legii pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012, potrivit unui comunicat de presă al Camerei.
Legislativul aprobase, în iunie, mai multe modificări la Legea 123/2012 (legea cadru a energiei electrice și gazelor naturale), printre care și faptul că producătorii de energie pot încheia contracte între ei pentru a-și forma propriul mix de electricitate. Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere în care afirmă că nu susține adoptarea acestei legi, iar președintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare în Parlament pe 20 iulie, după ce a cerut și punctul de vedere al Consiliului Concurenței.
Potrivit lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, legea aprobată de Parlament ridică probleme legate de subvenționarea energiei scumpe, dar și de un posibil ajutor de stat, lucru indicat inclusiv de către Comisia Europeană. Mai exact, modificările ar avantaja producătorii de energie cu costuri mai mari, precum cei pe bază de cărbune, respectiv complexurile energetice Oltenia și Hunedoara.
Întoarsă în Parlament, legea a trecut în aceeași formă de Senat, în luna septembrie, iar, în camera decizională, deputații din Comisia de industrii au operat o singură modificare, însă nu la articolul care ridică probleme de concurență.
„În urma examinării cererii de reexaminare formulată de Președintele României și a legii, a punctului de vedere primit de la Consiliul Concurenței, precum și a opiniilor exprimate de membrii comisiei, s-a constatat că nu se introduc distorsiuni pe piața concurențială, achiziția de energie electrică desfășurându-se transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu pe piața concurențială, pe platformele administrate de Societatea Comercială „Operatorul Pieței de Energie Electrică” — S.A. Referitor la observațiile cu privire la rezerva de combustibil [modificarea art. 27 lit. f)], s-a hotărât introducerea mențiunii de „asigurare a siguranței Sistemului Energetic Național”, se arată în raportul Comisiei de industrii și servicii din data de 4 octombrie.
La începutul lunii iulie, Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, declara că modificările aduse legii energiei nu conferă un avantaj producătorilor mai scumpi, pe bază de cărbune, ci corectează tratamentul discriminatoriu la care erau supuși aceștia până acum.
Modificările la Legea energiei au fost inițiate de un grup de parlamentari din Gorj și Dolj.