România riscă să îngheţe. Nu se mai importă aproape deloc gaz din Rusia

Temperaturile mici, coroborate cu preţurile mari la gazul rusesc, dar care nu sunt în totalitate recunoscute în factura furnizorilor au coborât presiunea la gaze. Doar cantităţile de depozitele subterane au salvat situaţia, dar ce s-a scos acum va lipsi în iarnă.
Romania TV
22 nov. 2011, 15:30
România riscă să îngheţe. Nu se mai importă aproape deloc gaz din Rusia

Temperaturile neobişnuit de scăzute din această perioadă au dus la scăderea presiunii la gaze în sistemul naţional de transport şi, pentru a se evita fluctuaţiile în alimentarea normală cu gaz a fost nevoie de eliberarea de gaze din depozite, lucru care va afecta siguranţa furnizării în lunile februarie-martie.

 

Potrivit unor surse din piaţa gazelor, temperaturile mici impuneau creşterea importurilor de gaze naturale, dar, din cauza faptului că autorităţile nu recunosc furnizorilor de gaze costurile mari cu achiziţia gazului rusesc, unii furnizori şi-au redus la minimum importurile de gaz rusesc. „Pe la Isaccea (locul prin care conducta cu gaz rusesc intră în România-n.red.) intră doar 300.000 de metri cubi pe zi, adică în jur de 10% faţă de cât era normal. Se importă doar pe relaţia cu Ungaria, prin conducta Szeged-Arad, dar cantităţile nu ajung. Bucureştiul risca să rămână fără gaz, şi doar eliberarea de gaz din depozite a salvat situaţia. S-au scos peste 500 de milioane de metri cubi de gaz din depozite în luna noiembrie, Această cantitate va lipsi în februarie-martie” ne-au spus sursele noastre.

 

Directorul adjunct al Transgaz, Ioan Rusu, spune că nu a existat nicio problemă în alimentarea cu gaze a Capitalei. Pentru el, scăderea presiunii în conductă este firească unei situaţii de trecere bruscă de la temperaturi relativ ridicate la foarte scăzute. „E frig, consumul creşte exponenţial. Şi al gospodăriilor dar şi al autorităţilor publice, firmelor…Nu am avut de mult timp o problemă cu alimentarea unui mare oraş cu gaze”, spune, pentru MONEY.RO, Rusu.

Oficialul Transgaz a mai spus că, în acest moment, importurile de gaz pe conducta Arad – Szeged au depăşit în volume pe cele de pe Issacea – Negru Vodă, conducta care aduce gaz rusesc de la Gazprom.

De altfel, datele de la Statistică arătau, la jumătatea anului, importuri de gaze în valoare de 60 de milioane de euro din Ungaria. Beneficiarii sunt marii furnizori de gaze şi Petrom.

 

De ce nu se importă gaz rusesc

 

La momentul de faţă, gazul importat din Federaţia Rusă are un preţ de 540 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, mult peste cel recunoscut de ANRE în facturile furnizorilor de gaze. Ca atare, pentru a nu suporta pierderile, furnizorii refuză pur şi simplu să mai importe toate cantităţile din Rusia. O soluţie este gazul de pe piaţa vest europeană, importat acum cu doar 495 de dolari, dar cantităţile sunt insuficiente pentru acoperirea consumului, mai ales în condiţiile unor temperaturi scăzute.

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Playtech.ro
Fiica lui Yosif Mohaci, apariție de SENZAȚIE! Nicole arată ca o păpușă, i-a cucerit pe toți
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Trei oameni au murit și cinci au fost răniți într-un accident în Giurgiu
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?