Un cutremur s-a produs vineri dimineață, 29 noiembrie 2024, într-o zonă a României, a precizat Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Unde s-a înregistrat seismul?
O zonă a României s-a cutremurat vineri, 29 noiembrie 2024. Datele INFP arată că seismul a avut loc la adâncimea de doar 4,7 kilometri, în apropierea a șase orașe mari.
„În ziua de 29 Noiembrie 2024, la ora 10:53:11 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 4.7 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 45km NV de Buzau, 52km NE de Ploiesti, 65km SE de Brasov, 70km SE de Sfantu-Gheorghe, 75km SV de Focsani, 85km NE de Targoviste”, a transmis INFP.
Cel mai cunoscut seismolog din România, Gheorghe Mărmureanu, este de părere că, în următorii ani, nu va avea loc în țara noastră un cutremur devastator. Însă, seismele de mică intensitate nu vor lipsi. Prin urmare, expertul ne învață cum să ne salvăm viața dacă acestea se produc noaptea:
„În România, nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia, nici în Banat. Însă, în caz de cutremur, chiar și de mai mică intensitate, dacă are loc noaptea, cobori din pat pe dușumea și te lipești cu spatele de saltea, de pat, pe o parte.
Dacă e să cadă planșeul, tavanul, acolo se formează un triunghi al vieții, salvator. Americanii au experimentat acest lucru și 100% îți poate salva viața. Nu încercați sub nicio formă să ieșiți pe scări. Nu știi ce formă ia scara, cum se prăbușește.
A fost și situația actorului Toma Caragiu. Dacă rămânea în apartament, trăia. Sticla și paharele nici măcar nu s-au răsturnat pe masă. Cutremurul din 1977 nu trebuia să aibă loc, conform statisticilor. Unul castrofal are loc cam la 100 de ani. Dar, se pare că marele cutremur din 1940 nu și-a făcut atunci toată treaba”, a spus Gheorghe Mărmureanu pentru Impact.