Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, semnată la Ramsar, în Iran, în 1971 a stabilit ca data de 2 Februarie ca Zi Mondială a Zonelor Umede. Această convenţie a fost ratificată şi de România prin Legea nr. 5 / 1991.
De-a lungul timpului, Convenţia Ramsar asupra zonelor umede a reliefat rolul important pe care-l ocupă populaţia în conservarea acestora. Zonele umede sunt habitate naturale cu funcţii vitale în reţeaua naturală a apelor de suprafaţă şi subterane. În perioadele cu precipitaţii, zonele umede înmagazinează apă, având rol important în reducerea riscului şi a efectelor negative produse de inundaţii, iar în perioadele de secetă, eliberează treptat apa înmagazinată şi asigură refacerea debitelor cursurilor de apă.
România este o ţară cu o diversitate biologică ridicată, exprimată atât la nivel de ecosisteme, cât şi la nivel de specii. Ecosistemele naturale şi seminaturale din România reprezintă aproximativ 47% din suprafaţa ţării, potrivit Ministerului Mediului. În România există 89 de zone umede, fiind identificate, de asemenea, 44 de zone de importanţă avifaunistică, cu o suprafaţă totală ce reprezintă trei la sută din suprafaţa ţării. Din acestea, 12 sunt înscrise pe Lista Ramsar: Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Natural Comana, Lunca Mureşului, Tinovul Poiana Stampei, Complexul Piscicol Dumbrăviţa, Lacul Techirghiol, Lacul Bistreţ, Confluenţa Olt – Dunăre, Lacul Iezer Călăraşi şi Balta Suhaia (ultimele 4 zone umede fiind înregistrate în anul 2012).
Tema sub care se organizează în acest an activităţile în cadrul Zilei Mondiale a Zonelor Umede este: Zonele Umede şi Managementul Apelor, cu sloganul: Zonele Umede au Grijă de Ape. Tema se înscrie în contextul Anului Internaţional de Cooperare în Domeniul Apei, Convenţia Ramsar colaborând cu Programul Internaţional UNESCO privind Hidrologia.
Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost marcată miercuri, 30 ianuarie, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, prin organizarea de către Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Institutul Francez a premierei documentarului „Delta Dunării – paradisul aproape pierdut!”, care s-a dorit a fi o radiografie complexă a celei mai importante zone umede a Europei.
Administraţia Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) va organiza o serie de acţiuni de celebrare şi sensibilizare a publicului asupra valorilor şi beneficiilor aduse de zonele umede. Programul include şi activităţi de educaţie pentru mediu adresate elevilor şi cadrelor didactice din unităţile de învăţământ ale municipiului Tulcea (la sediul ARBDD, acţiune în colaborare cu Primăria municipiului Tulcea prin Centrul de Informare şi Educare în Managementul Deşeurilor Tulcea) şi din perimetrul RBDD (la Centrul de Informare şi Educaţie ecologică Sulina, în colaborare cu Liceul teoretic „Jean Bart” şi la Şcoala Crişan, în coordonarea Centrului de Informare şi Educaţie ecologică Crişan).
În anul 2012, în perioada 6 -13 iulie 2012, România a găzduit la Bucureşti cea de-a 11-a Conferinţă a Părţilor (COP11) semnatare ale Convenţiei zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, cunoscută şi sub numele Convenţia Ramsar. Evenimentul, apreciat ca unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale ale anului, a reunit la Bucureşti 895 de participanţi reprezentând 143 de state dintre statele semnatare ale Convenţiei precum şi multe organizaţii internaţionale (UNESCO, CMS, WWF, IUCN, Wetlands
International, BirdLife International, etc.).