Mai multe conserve cu carne de vită produse în România şi în care a fost depistat ADN de cal au fost retrase de la vânzare în Anglia. Conservele au fost produse în ţara noastră în ianuarie 2013 şi erau vândute în magazinele Home Bargains şi Quality Save, însă au fost retrase de la vânzare imediat după depistarea ADN-ului cabalin.
Citeşte şi Firma Spanghero, aflată în centrul scandalului cărnii de cal, abandonează activitatea de comerţ
În comunicatul Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, citat de România TV, se arată că în conservele de 320 de grame de carne de vită, carnea de cal era în proporţie de unu până la 5 procente. Descoperirea a fost făcută în cursul unor teste de rutină privind standardele produselor alimentare. Autorităţile au cerut clienţilor păcăliţi să returneze produsele, al căror termen de expirare era ianuarie 2016.
Citeşte şi Scandalul privind carnea de cal a schimbat obiceiurile de consum ale britanicilor
La începutul acestui an s-a descoperit carne de cal în aproape toate produsele pe bază de carne, iar România figura pe lista furnizorilor de carne de cal.
Citeşte şi 2.000 de conserve Ardealul care CONŢIN CARNE DE CAL au ajuns în consum
Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat, joi seară, că a fost identificată firma românească producătoare a conservelor de vită feliată în care, după verificări în Marea Britanie, a fost găsită carne de cal şi că au fost demarate controale la aceasta.Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a precizat, la un post de televiziune, că respectivele controale vizează trasabilitatea, de la materia primă la produsul finit.
Mănăstireanu a precizat că, în cazul în care ponderea cărnii de cal în conservele de vită depăşeşte 1%, este vorba despre fraudă.
El a mai spus că, în funcţie de rezultatele controalelor la producătorul conservelor, vor fi luate măsurile care se impun.