România schimbă buletinele. Ordinul UE pe care România trebuie să îl aplice începând cu 3 august 2031 aduce schimbări în ceea ce privește valabilitatea și emiterea acestora. Modificările au impact asupra tuturor cetățenilor români, iar regulile privind termenele de valabilitate diferă în funcție de categoria de vârstă, potrivit Capital.
Din 2031, valabiltatea va fi diferită în funcție de vârsta persoanei, conform normelor europene privind securitatea documentelor de identitate. Astfel, pentru persoanele cu vârsta între 14 și 18 ani, cartea de identitate este valabilă pentru 4 ani. Acest termen mai scurt reflectă schimbările rapide în aparența fizică a tinerilor, care pot necesita actualizarea documentului mai frecvent.
Citește și: Decizie pentru absolut toți românii cu buletin sau permis auto. Statul a impus termen 30 de zile
Pentru persoanele cu vârsta între 18 și 25 de ani, termenul de valabilitate crește la 7 ani. Această modificare corespunde unei perioade mai stabile din viața adulților tineri, în care schimbările majore în aspectul fizic sunt mai puțin frecvente.
O altă modificare vizează persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Pentru această categorie, cărțile de identitate emise după 2 august 2021 au un termen de valabilitate prelungit până la 3 august 2031. Cărțile de identitate emise anterior intrării în vigoare a regulamentului european rămân valide până la data expirării menționată pe document, dar nu mai târziu de 3 august 2031.
Citește și: Românii vor fi anunțați când le expiră buletinul, pașaportul și permisul de conducere
Asta înseamnă că cetățenii pot utiliza actualele cărți de identitate ca documente de călătorie și identificare până la acea dată, însă, ulterior, vor trebui să solicite noile documente conforme cu standardele europene.