România se află iar în mijlocul unui scandal alimentar internaţional, după ce carne de curcan cu urme de antibiotic ar fi fost descoperită în Germania.
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu, a spus că, potrivit datelor transmise din Germania prin Sistemul Rapid de Alertă, este vorba despre o fermă din România care ar fi trimis piept de curcan cu reziduuri de antibiotic. Potrivit legilor europene, informaţiile primite prin acest sistem sunt confindeţiale până la finalizarea anchetei, potrivit Mediafax.
De asemenea, el a precizat că, după primirea alertei, inspectorii sanitar-veterinari s-au dus la unitatea incriminată pentru a face ancheta privind carnea de curcan care a plecat la export intracomunitar. După finalizarea anchetei se poate spune unde a ajuns carnea de curcan despre care există suspiciuni că ar avea reziduuri de medicamente. Mai mult, vicepreşedintele ANSVSA a precizat că în momentul în care suspiciunea este transmisă prin Sistemul Rapid de Alertă, întreaga cantitate de carne suspectată este retrasă de la vânzare.
„Cât suntem în plină anchetă nu putem să vă spunem nici lotu, nici dacă a ajuns pe piaţa din România. Nu vreau să creăm panică. Ne facem treaba, iar situaţia este sub control. Ce avem acum pe rafturi în magazine şi este controlat, este bun de consum. Ştim că este vorba de piept de curcan, ştim că este vorba de un lot venit din România”, a declarat vicepreşedinte ANSVSA.
Mănăstireanu a adăugat că inspectorii sanitar-veterinari vor preleva probe care vor fi trimise la laborator, iar în patru-şapte zile s-ar putea anunţa rezultatele testelor şi verificărilor făcute. Canitatea de carne infestată nu este cunoscută în prezent, rezidurile fiind depistate în momentul în care produsele au ajuns în ţara respectivă.
Acest scandal vine la doar câteva zile după ce probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare au fost sechestrate, luni, de ANSVSA, deoarece prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină. Aproximativ 80 de tone de lapteau fost oprite de la comercializare.
Citeşte şi În plin centrul Parisului, un restaurant oferă specialităţi pe bază de carne de cal
Mai mult, la începutul lunii martie, peste 37.000 de păsări contaminate cu Salmonella enteritidis au fost descoperite la o fermă de pui de către inspectorii ANSVSA. Întregul efectiv a fost sacrificat, iar carnea rezultată a fost distrusă, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, fără a preciza însă despre ce fermă este vorba.
Din cauza neregulilor alimentare din ultima perioadă, carnea de curcan era considerată o alternativă pentru cea de vită, după scandalul etichetării greşite.
Citeşte şi Ce gust are CARNEA de CAL