România, pe locul doi în UE la numărul de decese în accidente rutiere

România ocupă locul doi în Uniunea Europeană, după Lituania, la numărul de decese în accidente rutiere în 2012, figurând printre cele doar patru ţări în care numărul deceselor a crescut anul trecut, în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, mortalitatea pe şosele s-a redus.
Filip Stan
19 mart. 2013, 15:46
România, pe locul doi în UE la numărul de decese în accidente rutiere

În România au fost înregistrate anul trecut 96 de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori, în creştere cu 1% faţă de 2011, când au fost consemnate 94 de decese la un milion de locuitori. România este devansată de Lituania, cu 100 de decese, şi este urmată de Polonia (93 decese) şi Grecia (92 decese). În Bulgaria au loc 82 de decese, iar în Ungaria – 60 decese, scrie Agerpres.

Această creştere are loc după ce România înregistrare o scădere anuală de 15% a numărului de decese, de la 111 morţi la un milion de locuitori în 2010 la 94 de morţi în 2011.

La nivelul Uniunii Europene, accidentele auto lasă în urmă în fiecare zi 75 de morţi şi 750 de răniţi. Totuşi, mortalitatea pe şoselele europene s-a redus cu 9% în 2012, echivalentul a 3.000 de vieţi salvate.

Anul 2012 a fost unul decisiv pentru siguranţa rutieră europeană, cu cel mai scăzut număr de decese în accidente rutiere înregistrat vreodată. O scădere de 9% înseamnă că anul trecut au fost salvate 3.000 de vieţi. Aceste rezultate sunt extrem de încurajatoare. Din păcate, pe drumurile Europei încă îşi pierd zilnic viaţa 75 de oameni, aşa că nu putem să ne mulţumim doar cu progresul de până acum. Avem obiective ambiţioase – dorim să reducem la jumătate numărul deceselor rutiere în UE până în 2020 ţi, pentru a obţine acest lucru, trebuie să avansăm în acelaşi ritm”, a declarat comisarul european pentru transporturi Siim Kallas.

El atrage totodată atenţia că „decesele în accidentele rutiere sunt doar vârful aisbergului” şi că este „nevoie de o strategie care să reducă numărul accidentelor rutiere grave peste tot în UE”. Se estimează că, pentru fiecare deces pe drumurile Europei există 10 persoane grav rănite şi alte 40 cu răni uşoare.

Statisticile pentru fiecare ţară în parte arată că numărul deceselor variază încă foarte mult de la o ţară la alta. Ţările cu cel mai scăzut număr de decese în accidentele rutiere rămân Marea Britanie, Suedia, Olanda şi Danemarca, acestea raportând aproximativ 30 de decese la un milion de locuitori.

Comisia Europeană notează că s-ar putea obţine progrese importante prin acordarea unei atenţii similare rănirilor grave, dar nu mortale, provocate de accidentele rutiere. „Problema este că cifrele actuale privind rănirile grave sunt generale şi estimative. Există probleme legate de raportarea eronată şi de raportarea unui număr mai mic de răniri grave, iar cifrele nu sunt comparabile la nivelul UE”, precizează CE într-un comunicat.

Bruxelles-ul evidenţiază etapele ce trebuie urmate în vederea unei strategii UE cuprinzătoare privind acest aspect, în special: o definiţie comună a rănirilor grave în accidente rutiere (aplicabilă începând cu 2013); îmbunătăţirea de către statele membre a colectării de date cu privire la accidentele rutiere grave (prima raportare utilizând metode de colectare a datelor comparabile la nivelul UE şi definiţii noi, 2014); principiul de adoptare, la nivelul UE, a unui obiectiv de reducere a numărului rănirilor grave în accidentele rutiere (de exemplu în perioada 2015-2020).

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Se construiește un nou lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Va facilita legătura între două județe importante și două municipii, timpul pe drum se va reduce pentru șoferi
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul a venit acum: Lider absolut
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
O nouă funcție Whatsapp. Ce se schimbă pentru utilizatori
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Comisia de la Veneția, anunț despre anularea alegerilor prezidențiale din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Forțele ucrainene se retrag din sudul Velika Novosilka pentru a evita încercuirea
MediaFlux
Ce se întâmplă cu MAȘINILE MAI VECHI de 15 ANI! UE a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid