România, pe locul doi în UE la numărul de decese în accidente rutiere

România ocupă locul doi în Uniunea Europeană, după Lituania, la numărul de decese în accidente rutiere în 2012, figurând printre cele doar patru ţări în care numărul deceselor a crescut anul trecut, în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, mortalitatea pe şosele s-a redus.
Filip Stan
19 mart. 2013, 15:46
România, pe locul doi în UE la numărul de decese în accidente rutiere

În România au fost înregistrate anul trecut 96 de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori, în creştere cu 1% faţă de 2011, când au fost consemnate 94 de decese la un milion de locuitori. România este devansată de Lituania, cu 100 de decese, şi este urmată de Polonia (93 decese) şi Grecia (92 decese). În Bulgaria au loc 82 de decese, iar în Ungaria – 60 decese, scrie Agerpres.

Această creştere are loc după ce România înregistrare o scădere anuală de 15% a numărului de decese, de la 111 morţi la un milion de locuitori în 2010 la 94 de morţi în 2011.

La nivelul Uniunii Europene, accidentele auto lasă în urmă în fiecare zi 75 de morţi şi 750 de răniţi. Totuşi, mortalitatea pe şoselele europene s-a redus cu 9% în 2012, echivalentul a 3.000 de vieţi salvate.

Anul 2012 a fost unul decisiv pentru siguranţa rutieră europeană, cu cel mai scăzut număr de decese în accidente rutiere înregistrat vreodată. O scădere de 9% înseamnă că anul trecut au fost salvate 3.000 de vieţi. Aceste rezultate sunt extrem de încurajatoare. Din păcate, pe drumurile Europei încă îşi pierd zilnic viaţa 75 de oameni, aşa că nu putem să ne mulţumim doar cu progresul de până acum. Avem obiective ambiţioase – dorim să reducem la jumătate numărul deceselor rutiere în UE până în 2020 ţi, pentru a obţine acest lucru, trebuie să avansăm în acelaşi ritm”, a declarat comisarul european pentru transporturi Siim Kallas.

El atrage totodată atenţia că „decesele în accidentele rutiere sunt doar vârful aisbergului” şi că este „nevoie de o strategie care să reducă numărul accidentelor rutiere grave peste tot în UE”. Se estimează că, pentru fiecare deces pe drumurile Europei există 10 persoane grav rănite şi alte 40 cu răni uşoare.

Statisticile pentru fiecare ţară în parte arată că numărul deceselor variază încă foarte mult de la o ţară la alta. Ţările cu cel mai scăzut număr de decese în accidentele rutiere rămân Marea Britanie, Suedia, Olanda şi Danemarca, acestea raportând aproximativ 30 de decese la un milion de locuitori.

Comisia Europeană notează că s-ar putea obţine progrese importante prin acordarea unei atenţii similare rănirilor grave, dar nu mortale, provocate de accidentele rutiere. „Problema este că cifrele actuale privind rănirile grave sunt generale şi estimative. Există probleme legate de raportarea eronată şi de raportarea unui număr mai mic de răniri grave, iar cifrele nu sunt comparabile la nivelul UE”, precizează CE într-un comunicat.

Bruxelles-ul evidenţiază etapele ce trebuie urmate în vederea unei strategii UE cuprinzătoare privind acest aspect, în special: o definiţie comună a rănirilor grave în accidente rutiere (aplicabilă începând cu 2013); îmbunătăţirea de către statele membre a colectării de date cu privire la accidentele rutiere grave (prima raportare utilizând metode de colectare a datelor comparabile la nivelul UE şi definiţii noi, 2014); principiul de adoptare, la nivelul UE, a unui obiectiv de reducere a numărului rănirilor grave în accidentele rutiere (de exemplu în perioada 2015-2020).

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație