România se depopulează. Ţara noastră se află în topul ţărilor în care populaţia scade cel mai rapid

De la mijlocul anilor 1900, populația globală a urmat o traiectorie ascendentă abruptă, cea mai mare parte a acestei creșteri având loc în China și India. Cu toate acestea, la capătul opus al spectrului, există numeroase țări care se confruntă cu o scădere a populației. Printre acestea se numără și România.
Daniel Spătaru
27 iul. 2022, 10:52
România se depopulează. Ţara noastră se află în topul ţărilor în care populaţia scade cel mai rapid

Deși cea mai mare creștere din ultimele decenii a fost înregistrată în China și India, experții se așteaptă ca următorul val de creștere să aibă loc în Africa. Începând cu 2019, de exemplu, o femeie din Niger dă naștere la peste șase copii în medie. Pe de altă parte, există țări care pierd un număr mare de locuitori.

Țările cu cel mai rapid declin al populației

Visual Capitalist prezintă o listă de 20 de țări clasificate în funcție de rata de scădere a populației, pe baza ratei de schimbare proiectată între 2020 și 2050 și folosind date de la Națiunile Unite. În acest top se află şi România, pe locul 11, estimându-se că ţara noastră va pierde 15,5% din populație între 2020 și 2050.

Pe primul loc se află Bulgaria , care va pierde 22,5% din populație în aceeaşi perioadă. Pe locul doi se află Lituania (22,1%), pe locul trei (21,6%) Letonia , iar pe locul patru (19,5%) Ucraina.

Citeşte şi Îngrijorare maximă la Beijing. În mai puţin de trei ani populaţia Chinei va începe să scadă

Sub România se află Grecia, despre care se estimează că va pierde 13,4% din populaţie. Pe locul 13 se află Estonia (12,7%), urmată de Ungaria (12,3%), Polonia (12%) şi Georgia (11,6%), De remarcat prezenţa în Top 10 a Republicii Moldova, pe locul 8, cu o pierdere estimată de 16,7%, din numărul actual de locuitori.

Multe dintre aceste țări sunt situate în sau în apropierea Europei de Est și există mai multe motive pentru aceasta, adaugă portalul. Prima problemă este rata natalității , care, potrivit Institutului Peterson pentru Economie Internațională (PIIE), a scăzut de la prăbușirea Uniunii Sovietice. În regiune, numărul mediu de copii pe femeie a scăzut de la 2,1 în 1988 la 1,2 până în 1998.

Rata natalității a crescut ușor între timp, dar nu suficient pentru a depăși decesele și emigrația, care se referă la rezidenții care își părăsesc țara pentru a trăi în altă parte. Europa de Est a cunoscut și mai multe valuri de emigrare după extinderea granițelor Uniunii Europene în 2004 și 2007, când a fost admisă şi România. PIIE raportează că până în 2016, 6,3 milioane de est-europeni locuiau în alte țări ale UE.

Singurele două excepţii de la aceste state est-europene sunt Japonia şi Cuba. În 2021, în Japonia s-au născut 811.604 de copii, în timp ce 1,44 milioane de oameni au murit. Ca urmare a ratei scăzute a natalității, această națiune insulară are și cea mai mare vârstă medie din lume, la 49 de ani. În ceea ce priveşte Cuba, este singura din acest top care nu se află în emisfera estică. Rata natalității din Cuba de 1,7 copii per femeie este cea mai scăzută din regiunea Americii Latine. De exemplu, în Mexic este 2,2, în Paraguay 2,5 și în Guatemala 3,0.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii