România va suplimenta sprijinul militar şi umanitar acordat Ucrainei, ca răspuns la invazia trupelor ruse, a transmis, duminică, preşedintele Klaus Iohannis.
„România se alătură partenerilor săi în susţinerea noilor sancţiuni pentru a întări şi mai mult răspunsul nostru comun la invazia Rusiei în Ucraina. Un sprijin suplimentar militar şi umanitar urmează să fie trimis Ucrainei”, a scris Iohannis, pe Twitter.
Guvernul a decis trimiterea, duminică, în Ucraina, a unei a doua tranşe de ajutoare – combustibili, veste antiglonţ, căşti, muniţie şi echipamente militare, alimente, apă şi medicamente – în valoare totală de 3 milioane de euro, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunţat că în zilele următoare nu vor veni militari din ţări NATO, dar este programată în curând sosirea unui batalion francez de aproape 1.000 de oameni. Vasile Dîncu a fost întrebat, sâmbătă, la Digi 24, dacă portavionul francez Charles de Gaulle va sosi în Marea Neagră.
“În această perioadă activarea forţei de răspuns a NATO înseamnă şi prezenţa apropiată în zona mediterană, probabil că şi în Marea Neagră. Cu siguranţă că se va întâmpla şi acest lucru. Probabil că vor fi şi alte mişcări care sunt programate în această perioadă. Este un element din mozaicul acesta”, a transmis ministrul Apărării.
Miniştrii europeni ai Energiei vor avea luni o întâlnire de urgenţă, după creşterea preţurilor petrolului şi gazelor provocată de invazia Rusiei în Ucraina
Miniştrii europeni ai Energiei vor avea luni o întâlnire de urgenţă, după creşterea preţurilor petrolului şi gazelor provocată de invazia Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.
Întâlnirea va avea loc la Bruxelles, se arată într-un comunicat al Ministerului francez pentru Mediu şi Tranziţie Industrială.
În această săptămână, preţul petrolului Brent a crescut cu aproximativ 3,5%, în timp ce preţul petrolului WTI a urcat în jur de 2,2%.
Joi, invadarea Ucrainei de către Rusia a făcut ca preţurile petrolului să urce la peste 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014, iar cotaţia petrolului Brent a atins 105 de dolari, înainte de a reduce câştigurile până la încheierea tranzacţiilor.
Klaus Iohannis cere măsuri coerente şi unitare pe Flancul Estic şi Marea Neagră