Certificatele de trezorerie cu scadenţa la un an au ajuns la un randament de doar 2%, de cinci ori mai puţin decât acum cinci ani, obligaţiunile cu scadenţa la trei ani au un randament de 4%, iar titlurile cu scadenţa la cinci ani sunt au ajuns să fie plătite de statul român, în medie, cu 5%, la jumătate faţă de cât reuşea România acum cinci ani, potrivit unei analize realizate de ZF.
În plus, scadenţele sunt în creştere. În 2013, maturitatea medie a datoriei publice a crescut de la 3,9 la 4,4 ani, iar intervalul ţintit pentru 2014-2016 este 4,5-6,5 ani. În plus, ponderea datoriei cu scadenţa la 12 luni a ajuns la doar 19% faţă de 24%.
Totodată, ponderea datoriei cu scadenţa în următoarele12 luni a scăzut de la 24% la 19%, ţinta Finanţelor pentru următorii ani fiind 10%.
Situaţia datoriei suverane a României s-a îmbunătăţit pe fondul datelor privind creşterea economică. În anul 2013, Produsul Intern Brut al României crescut, comparativ cu anul 2012, cu 3,5%, potrvit datelor Institutului Naţional pentru Statistică. A fost cea mai mare creştere economică din toată Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, de două până la patru ori mai mare decât cea consemnată în ţările din Europa Centrală şi de Est.