Numărul în creştere al persoanelor contaminate cu virusul febrei hemoragice la nivel mondial a determinat autorităţile din România să ia o serie de măsuri speciale, privind atât monitorizarea persoanelor care vin din Africa de Vest, cât şi instruirea personalului medical. Chiar dacă până acum, pe teritoriul ţării noastre, nu a existat niciun caz, mai multe persoane sunt monitorizate timp de 21 de zile. „Numărul persoanelor ţinute sub observaţie este variabil de la o zi la alta, dar este irelevant să discutăm despre numărul lor. Monitorizarea înseamnă că persoana este controlată de două ori pe zi, adică i se ia temperatura. Nu este nimeni sechestrat acasă. După cele 21 de zile, perioada de incubaţie, se încheie procedura”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel la „ring TV”. Tot el a spus că, în cazul în care apar anumite simptome, atunci începe izolarea pacientului şi transferarea lui la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”, unde există o secţie specială cu dotările necesare pentru astfel de cazuri.
Secretarul de stat american: EBOLA „ar putea deveni o NENOROCIRE ca HIV”
Managerul institutului a explicat, totodată, cum a fost posibil ca personalul medical să moară în SUA după intrarea în contact cu un bolnav contaminat. „Este foarte simplu. Medicii sunt protejaţi de acele echipamente, dar la dezechipare apar situaţii în care persoana se poate contamina cu virusul respectiv. De pe costum trece în atmosferă după care cade înapoi datorită forţei gravitaţionale şi contaminează îmbrăcămintea de sub costum. Şi până la a contamina persoana nu mai este decât un pas”. Pentru a se evita astfel de situaţii, „de o săptămână şi jumătate, la «Balş», se fac zilnic exerciţii de echipare şi, mai ales, de dezechipare. Am impus aceste exerciţii astfel încât toată lumea să aibă deprinderile necesare. Dezechiparea ar trebui să dureze trei-patru minute şi să se desfăşoare cu mare grijă pentru a nu crea stropi în jurul tău. Totul se întâmplă într-o cameră specială.
Obama avertizează că Ebola se poate răspândi la scară globală
Este nevoie şi de o persoană echipată care să nu fi intrat în contact cu persoana contaminată, dar care să-l ajute pe cel care se dezbracă, rulând costumul, foarte încet, din interior spre exterior”, ne-a declarat Adrian Streinu-Cercel. Mai mult, acesta îşi pregăteşte personalul şi pentru scenarii de bioterorism. „I-am chemat pe colegii de la bioterorism, de la Institutul «Cantacuzino», şi am făcut două grupe în care am discutat şi despre scenarii de acest tip. Ebola se încadrează în această zonă. Altfel spus, ce ai de făcut dacă te confrunţi cu o persoană care poate să reprezinte un risc pentru sănătatea publică privind autoprotejarea şi apoi acordarea ajutorului persoanei de lângă tine”, a completat managerul institutului.
Citeşte mai mult pe ziarulring.ro