România se pregăteşte de război. 6.000 de rezervişti, cu arcanul în poligon. Amenda pentru neprezentare este de 4.000 de lei

Armata română a chemat peste 6.000 de rezerviști la antrenamente. Este vorba despre oameni care au făcut armata acum 20-30 de ani și care ar putea fi trimiși pe front în cazul unui conflict. Unii dintre ei au cedat chiar înainte să înceapă exercițiul.
Filip Stan
04 sept. 2024, 20:02
România se pregăteşte de război. 6.000 de rezervişti, cu arcanul în poligon. Amenda pentru neprezentare este de 4.000 de lei

Ministerul Apărării Naționale a precizat că acest tip de exerciţiu cu rezervişti  este planificat şi organizat periodic, în scopul evaluării nivelului de completare cu personal şi tehnică ale unităţilor şi realizării coeziunii între militarii în activitate şi rezervişti.

Cetăţenii din rezerva Armatei cu domiciliul în judeţul Prahova, respectiv în judeţul Dâmboviţa, au fost convocaţi la unităţile militare unde sunt repartizaţi în vederea desfăşurării unor activităţi specifice de pregătire.

Un exerciţiu asemănător s-a mai desfăşurat în judeţul Prahova în anul 2009, iar în judeţul Dâmboviţa în 2014, a amintit MApN.

Dezastru la recrutare: 51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinşi. Cei mai mulţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică

Rezerviști militari din județele Prahova și Dâmbovița participă zilele acestea la un amplu exercițiu de mobilizare, care se organizează o dată la câțiva ani. Peste 6.000 de rezerviști se antrenează cu militarii activi și li se verifică nivelul de pregătire, în special la trageri. Mulți dintre ei nu au mai pus mâna pe o armă de două decenii. Ședințele au loc în trei poligoane din cele două județe. Dintre cei convocați prin ordin, peste 90% s-au prezentat la unitățile de care aparțin.

După ce le vin acasă ordinele de mobilizare, rezerviștii se prezintă la unități, unde primesc echipamentul necesar instrucției, și pornesc spre cele trei poligoane în care se desfășoară instruirea.

În cadrul exercițiului, cei peste 6.000 de rezerviști din județele Dâmbovița și Prahova se familiarizează cu tehnica nouă intrată în dotarea unităților de care aparțin și participă la exercițiile de tragere din poligon cu armament din diferite categorii.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, rezerviștii care nu se prezintă în unitățile militare, conform ordinului de chemare transmis de Ministerul Apărării Naționale, riscă amenzi de aproape 4.000 de lei.

Exercițiile de mobilizare sunt menite să ajute unitățile, spune comandantul Bazei 2 Logistică Valahia din Ploiești, care coordonează partea de exercițiu pentru județul Prahova.

MApN a început recrutarea de vară. Armata Română are nevoie de peste aproape 5.000 de militari gata să-şi apere ţara

Au fost chemați la exercițiu numai rezerviști care au făcut stagiul militar obligatoriu, acum mai bine de 17 ani, și cei care au trecut în rezervă prin pensionare sau prin demisie, dar și rezerviști voluntari, în număr mai mic. Nu toți au primit ordinul de mobilizare. Selecția s-a făcut în funcție de unitatea la care sunt repartizați, pregătirea și specializarea lor. Peste 90% din cei care au primit ordinul s-au prezentat la unități, spun organizatorii exercițiului.

În județul Prahova ultimul exercițiu de acest fel a avut loc în 2009, iar în Dâmbovița în 2011. Analiștii militari spun că România are aproximativ 50.000 de rezerviști. Stagiul militar obligatoriu a fost scos din lege în 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană.

Pentru a compensa lipsa personalului pregătit în caz de stare de asediu sau de război, a fost modificată legea, astfel încât Armata să poată recruta rezerviști voluntari, iar anual se scot la concurs mii de locuri. Acum, procentul celor care au până în 35 de ani este de aproximativ 60%, spun reprezentanții Ministerului Apărării. Instituția a inițiat și un proiect de lege privind stagiul militar voluntar care va permite recrutarea mai multor români în rezerva Armatei.

Spynews
Iustina de la Insula iubirii, prima imagine cu fetița ei și a lui Cornel! Postarea cu care și-a înduioșat fanii / FOTO
Bzi.ro
Irina Loghin a ajuns la poliție! „Sunt extrem de supărată și întristată!”
Fanatik.ro
Se deschide o nouă fabrică în România. Investiția de 140 de milioane de euro asigură multe locuri de muncă și salarii bune
Capital.ro
Traian Băsescu s-a cutremurat: Îl plângea că e pe moarte! Răsturnare totală de situaţie
Playtech.ro
CUTREMURĂTOR! Drama prin care a trecut Selina. Detalii șocante din trecutul iubitei lui Victor Slav
DailyBusiness
S-a eliminat din ordonanță! Acești români rămân cu BONUS de 50% din salariu
Adevarul
Vladimir Putin schimbă tactica pentru a îngenunchea Ucraina
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după percheziții. “Câtor studente le-ați zis să se dezbrace?” Sociologul: “Hai, măi, lăsați-mă! “
Spynews
Cele mai frumoase imagini de la botezul fiicei Laurei Cosoi! Ce nu s-a văzut până acum de la marele eveniment | FOTO
Evz.ro
Despăgubiri după erorile din deciziile de recalculare. Termenul anunțat de Casa de Pensii
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Betty Salam și-a părăsit soțul după Asia Express 2024. Ce s-a întâmplat între cei doi la filmările show-ului de la Antena 1
Playsport.ro
ĂSTA e apartamentul INDECENT al lui Țiriac! E cât 10 terenuri de tenis și are pat cât o „garsonieră”, de 16 metri pătrați, tapițat cu piele de elefant
kanald.ro
Cum să îți reglezi geamurile termopan, pentru sezonul rece! Soluția care te va ajuta să plătești mai puțin la căldură
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei a spus totul după 17 ani: Așa este!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Agenția de spionaj din China avertizează studenții să evite capcanele sentimentale ale agenților străini
MediaFlux
Donald TRUMP RECUNOAȘTE acuzațiile FEDERALE! Ce se întâmplă cu CANDIDATURA sa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...