Ministerul Apărării Naționale a precizat că acest tip de exerciţiu cu rezervişti este planificat şi organizat periodic, în scopul evaluării nivelului de completare cu personal şi tehnică ale unităţilor şi realizării coeziunii între militarii în activitate şi rezervişti.
Cetăţenii din rezerva Armatei cu domiciliul în judeţul Prahova, respectiv în judeţul Dâmboviţa, au fost convocaţi la unităţile militare unde sunt repartizaţi în vederea desfăşurării unor activităţi specifice de pregătire.
Un exerciţiu asemănător s-a mai desfăşurat în judeţul Prahova în anul 2009, iar în judeţul Dâmboviţa în 2014, a amintit MApN.
Rezerviști militari din județele Prahova și Dâmbovița participă zilele acestea la un amplu exercițiu de mobilizare, care se organizează o dată la câțiva ani. Peste 6.000 de rezerviști se antrenează cu militarii activi și li se verifică nivelul de pregătire, în special la trageri. Mulți dintre ei nu au mai pus mâna pe o armă de două decenii. Ședințele au loc în trei poligoane din cele două județe. Dintre cei convocați prin ordin, peste 90% s-au prezentat la unitățile de care aparțin.
După ce le vin acasă ordinele de mobilizare, rezerviștii se prezintă la unități, unde primesc echipamentul necesar instrucției, și pornesc spre cele trei poligoane în care se desfășoară instruirea.
În cadrul exercițiului, cei peste 6.000 de rezerviști din județele Dâmbovița și Prahova se familiarizează cu tehnica nouă intrată în dotarea unităților de care aparțin și participă la exercițiile de tragere din poligon cu armament din diferite categorii.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, rezerviștii care nu se prezintă în unitățile militare, conform ordinului de chemare transmis de Ministerul Apărării Naționale, riscă amenzi de aproape 4.000 de lei.
Exercițiile de mobilizare sunt menite să ajute unitățile, spune comandantul Bazei 2 Logistică Valahia din Ploiești, care coordonează partea de exercițiu pentru județul Prahova.
Au fost chemați la exercițiu numai rezerviști care au făcut stagiul militar obligatoriu, acum mai bine de 17 ani, și cei care au trecut în rezervă prin pensionare sau prin demisie, dar și rezerviști voluntari, în număr mai mic. Nu toți au primit ordinul de mobilizare. Selecția s-a făcut în funcție de unitatea la care sunt repartizați, pregătirea și specializarea lor. Peste 90% din cei care au primit ordinul s-au prezentat la unități, spun organizatorii exercițiului.
În județul Prahova ultimul exercițiu de acest fel a avut loc în 2009, iar în Dâmbovița în 2011. Analiștii militari spun că România are aproximativ 50.000 de rezerviști. Stagiul militar obligatoriu a fost scos din lege în 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană.
Pentru a compensa lipsa personalului pregătit în caz de stare de asediu sau de război, a fost modificată legea, astfel încât Armata să poată recruta rezerviști voluntari, iar anual se scot la concurs mii de locuri. Acum, procentul celor care au până în 35 de ani este de aproximativ 60%, spun reprezentanții Ministerului Apărării. Instituția a inițiat și un proiect de lege privind stagiul militar voluntar care va permite recrutarea mai multor români în rezerva Armatei.