România se pregăteşte de valul trei al pandemiei. Timișoara este în scenariul roșu, iar Spitalul Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” funcționează de săptămâni întregi la capacitate maximă.
„A inceput sa creasca numarul de cazuri de covid si bineinteles si numarul cazurilor severe. Spitalul nostru primeste cazurile severe pentru ca avem statii de oxigen cu presiune, iar cazurile medii sunt tratate in spitale suport ori de catre medicii de familie.
Ne asteptam la un nou val, probabil ca tulpina este deja in comunitatea noastra. Trebuie sa fim foarte precauti in urmatoarea perioada”, a spus Virgil Musta, şeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș” din Timișoara
La Galați numărul solicitărilor a crescut de aproape 3 ori, iar ambulanțierii au fost obligați să renunțe la concedii și să se reîntoarcă în prima linie.
„Se anunta valul 3, clar. Situatia este destul de alarmanta, întrucat în ultimele 2-3 zile au crescut numarul solicitarilor pentru recoltare. În conditiile în care aveam 30 de recoltari pe zi, astazi avem 80 dintre care 60 sunt in asteptare. Am suplimentat echipajele de intervenție, am adus 3 echipaje de acasa. Noi suntem deja sufocati, obiectivul activitatii noastre nu mai poate fi prestat”, a spus Daniela Enciu, manager SAJ Galaţi.
Incidența cazurilor în județul Galați a crescut de la 0,94 la 1,3 la mie.
Medicul Radu Țincu avertizează că al treilea val al pandemiei va fi diferit faţă de cele de până acum. Potrivit doctorului de la Spitalul Floreasca din Capitală, de această dată cei mai afectaţi vor fi tinerii.
„Cred că va fi un al treilea val diferit față de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populația expusă riscului. În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred că vom avea un număr de cazuri în creștere la populația tânără, care încă nu a fost imunizată.
Avem o nouă varianta virală, varianta britanică, care în mod sigur circulă în România intracomunitar, o variantă virală cu o transmisibilitate mult mai ridicată.
Anticipez că va fi o accelerare a tarnsmiterii în rândul comunităților de persoane tinere și acest lucru nu va avea un impact așa mare cum a fost în septembrie-octombrie anul trecut asupra sistemului de terapie intensivă.
Sigur că, odată ce numărul de persoane tinere îmbolnăvite de COVID va crește și vom avea mii de persoane diagnosticate pozitiv, va exista și un procent redus de oameni care vor dezvolta și forme severe”, a spus medicul ATI, potrivit Dgi24.