Armata Română se pregătește pentru orice fel de scenariu. Astfel, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a elaborat un proiect de lege ce prevede, printre altele, ca românii incorporabili și rezerviștii aflați în străinătate să revină în maximum 15 zile în țară, în cazul instituirii stării de asediu sau război.
Mai precis, proiectul prevede următoarele:
(1) Cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii au obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare.
(2) Prin excepție de la alin. (1), la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetățenii încorporabili și rezerviștii cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, în vederea clarificării situației militare și, după caz, a înmânării ordinului de chemare.
(3) Prin notificarea persoanelor menționate la alin. (2) se înțelege înștiințarea oficială scrisă, la adresa de domiciliu din România, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare ale cărei formă și conținut sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.
(4) Prin excepție de la alin. (1), la instituirea stării de urgență, a stării de asediu ori la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, rezerviștii voluntari plecați temporar în afara țării au obligația de a se prezenta la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale în care sunt încadrați, în termenul prevăzut în contract.
(5) Cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu au domiciliul în țară, au obligația ca, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare totală sau a stării de război sau a decretului Președintelui României privind instituirea stării de asediu sau declararea stării de mobilizare, să contacteze centrul militar din raza unității teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu.
Proiectul integral de la MApN poate fi citit aici.
Inițiativa MApN a fost anunțată la scurt timp după ce PICCJ a demarat o anchetă în urma crimelor comise în Ucraina, de când Vladimir Putin a demarat „operațiunea specială”.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că s-a autosesizat cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în Ucraina. Secția parchetelor militare se va ocupa de cercetări, în baza articolului de lege care se referă la infracțiuni săvârșite în străinătate, împotriva unor cetățeni români, a mai informat PICCJ.