România se protejează împotriva ATACURILOR CIBERNETICE. A lansat proiectul „CYBER CRIME”

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a lansat un proiect de peste 11 milioane de lei prin care mai multe ministere şi instituţii cu atribuţii în siguranţa naţională vor putea beneficia de o platformă comună de reacţie la atacurile cibernetice. Astfel, peste 50 de experţi ai acestor instituţii vor urma să se antreneze pentru a putea face faţă unui atac cibernetic cum au fost cele din 2012, în cadrul unui proiect numit "Sistemul Naţional de combatere a criminalităţii informatice Cyber Crime".
Claudiu Popa
18 apr. 2013, 17:13
România se protejează împotriva ATACURILOR CIBERNETICE. A lansat proiectul

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea unui cadru de lucru adecvat în vederea creșterii capacității de formulare a politicilor publice și de realizare a unei mai bune reglementări și planificări strategice prin consolidarea parteneriatelor atât la nivel inter-instituțional cât și între instituțiile publice și reprezentanții altor domenii interesați în combaterea criminalității informatice”, se arată în descrierea proiectului.

Valoarea totală a proiectului este de 11.1 milioane de lei, aproximativ 2.5 milioane de euro, însă peste 85% din bani, adică 9.4 milioane provin din fonduri nerambursabile. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de doi ani, până în martie 2014.

După ce s-a descoperit că în cursul anului trecut au existat peste 21 de milioane de adrese IP unice din România care au fost implicate incidente cibernetice, acest nou proiect încearcă să preîntâmpine astfel de atacuri şi să le contracareze. Mai mult de 11 milioane din incidentele cibernetice petrecute în ultimele luni ale anului trecut au fost de tip „botnet”, ceea ce înseamnă că hackerii ajung să controleze computerele utilizatorilor, reuşind să obţină informaţii preţioase pe care le pot folosi pentru obţinerea de anumite beneficii.

Citeşte şi SRI: Atacul Octombrie Roşu nu viza culegerea de informaţii clasificate din România, ci confidenţiale

Este vorba despre instruirea unei echipe de oameni din mai multe instituţii, o echipă de răspuns la incidentele de securitate cibernetică. Până acum, fiecare instituţie are specialiştii ei, care s-au instruit care pe unde a putut, iar dialogul între instituţii este obturat. CERT-RO are sistemul naţional de alertă timpurie şi reacţie în caz de atac, dar dacă apare un incident pe care nu putem să îl gestionăm singuri, vom şti pe cine să sunăm direct, nu mai stăm să facem adrese birocratice către instituţii”, a declarat Eduard Bîsceanu, directorul adjunct al CERT-RO, pentru gândul.info.

Citeşte şi Cel mai puternic atac informatic din istorie: Cine sunt autorii

Printre instituţiile care vor beneficia de reţeaua de experţi CERT-RO se află Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Administraţia Prezidenţială, SRI, SIE, STS, SPP, Secretariatul General al Guvernului, Centrul Național de Management pentu Societatea Informatională, Centrul National de Supercomputing, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații și Tehnologia Informației, precum şi structurile de securitate din toate tipurile de organizații.

Citeşte şi CSAT a aprobat Strategia de Securitate Cibernetică

Angajaţii specializaţi din respectivele instituţii vor putea să lucreze împreună, având acces la o platformă şi o interfaţă comună. Astfel, ei vor putea fi alertaţi privind anumite incidente ce atentează la securitatea cibernetică a ţării, reuşind să răspundă într-un timp mai scurt.

Membrii vastei reţele ce urmează să fie implementată vor fi antrenaţi în dezvoltarea unui sistem complex de lucru, care va o oferi o serie de soluţii pentru combaterea atacurilor cibernetice, orcât de complexe şi de sofisticate ar fi acestora, mai ales că în ultima perioadă s-a descoperit faptul că de cele mai multe ori în spatele acestor atacuri există o serie de interese de „natură statală”, după cum a adăugat Eduard Bîsceanu pentru gandul.info. Astfel, anumite persoane vor fi antrenate în mai multe domenii cu specific informatic, cum ar fi investigaţii digitale, analiză de malware şi ethical hacking.

Citeşte şi SRI: Atacul informatic recent, realizat de o entitate cu caracteristicile unui actor statal

Proiectul Cyber Crime, demarat de CERT-RO, vine după ce România a încheiat o serie de parteneriate cu alte instituţii similare din alte ţări, încercând să creeze o reţea globală, printre care SUA, Japonia sau Coreea de Sud, cele mai avansate privind acest domeniu.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Marcel Ciolacu va demisiona de la conducerea PSD dacă nu ajunge în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni