Joi, la ora 14.00, indicele de confort termic a depăşit pragul de 80 de unităţi în mai multe zone din ţară. Astfel, la Pades, Alba Iulia şi Oltenita au fost 83 de unităţi, iar la Jimbolia, Lugoj şi Griviţa s-au înregistrat 82 de unităţi.
81 de unităţi s-au înregistrat în Oradea, Holod, Zimnicea, Brăila şi la staţia Bucureşti-Filaret. Tot la ora 14.00, în Satu Mare, Arad şi la staţia Bucureşti-Băneasa erau 80 de unităţi.
Indicele de temperatura umezeala (ITU) este construit pe baza temperaturii aerului si a umiditatii relative, ca o masura a confortului termic resimtit de organismul uman. Prin constructie, acest indice este adimensional.
Umiditatea relativa reprezinta raportul dintre tensiunea actuala a vaporilor de apa si tensiunea maxima a vaporilor de apa,, exprimat procentual. In mod normal, ca proces fiziologic, corpul se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta inseamna o racire mai lenta a corpului, care retine mai multa caldura decat ar face-o in aer uscat.
Pragul critic este de 80 de unitati. Acolo unde valoarea este egala sau mai mare, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, şi un cod galben de furtuni valabil în mai multe zone din ţară.