Experţi din şapte ţări, inclusiv România, discută la Sofia despre coridorul sudic energetic. În discursul său, ministrul de externe bulgar Kristian Vighenin a amintit că în februarie, la Budapesta, miniştrii din cele şapte ţări şi-au reconfirmat angajamentul pentru crearea unei pieţe comune în domeniul energetic şi au sprijinit iniţiativa preşedinţiei ungare pentru încurajarea cooperării în domeniul securităţii energetice. ”Am subliniat importanţa construirii conductele de interconectare între ţările noastre şi asigurarea unui acces la gaze lichefiate, ceea ce va duce la diversificarea surselor. Reuniunea de astăzi este încă un pas important spre construirea infrastructurii pe direcţia sud-nord”, a spus şeful diplomaţiei bulgare, potrivit Agerpres.
Realizarea coridorului sudic în sectorul gazelor s-a aflat în centrul discuţiilor dintre premierul bulgar Plamen Oreşarski şi ministrul energiei azer Nagit Aliev, desfăşurate tot marţi la Sofia. La întâlnire a participat şi ministrul bulgar al economiei şi energiei Dragomir Stoinev, care a subliniat că Bulgaria a semnat deja un contract cu consorţiul Shah Deniz pentru livrarea a 1 miliard de metri cubi de gaze pe an. Aceste livrări vor deveni posibile după finalizarea proiectului TAP, care a fost preferat de investitori în dauna Nabucco şi care va transporta gazul azer până în Grecia şi Italia.
Citeşte şi Obama: SUA şi UE analizează posibile sancţiuni asupra Rusiei în sectorul energetic
Bulgaria este singura ţară care a semnat un asemenea acord, în afară de ţările prin care trece conducta transadriatică TAP. Ministrul Aliev a explicat că deja a început explorarea zăcământului Shah Deniz şi că se aşteaptă că în 2018-2019, când trebuie finalizat proiectul TAP, să fie extrase 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, ceea ce în opinia sa va rezolva problemele energetice ale Bulgariei. În prezent, ţara balcanică este dependentă în proporţie de peste 90% de gazele ruseşti.
Pentru a reduce această dependenţă, guvernul de la Sofia a făcut demersuri pentru construirea unor conducte de interconexiune cu România, Grecia, Turcia şi Serbia. Dintre acestea, singura conductă care se construieşte deja este cea cu România, între Giurgiu şi Ruse, şi care urmează să fie finalizată în luna iunie a acestui an.