România şi alte ţări au intrat în „Primăvara Europeană” care va da verdictul austerităţii

Luna mai dă startul unei "Primăveri europene", mai multe ţări de pe "bătrânul continent" organizând alegeri care par a fi la ora actuală cel mai bun barometru al austerităţii.
Sânziana Stancu
06 mai 2012, 09:19
România şi alte ţări au intrat în

Luna mai şi-a intrat în drepturi pe continent şi pare să aducă cu ea nu numai flori şi soare, ci şi o „Primăvară europeană” capricioasă, tumultoasă şi nemulţumită. Bătălia pentru Elysee, de duminică, se anunţă crâncenă, Franţa urmând să mergă fie la dreapta, fie la stânga. Mulţi au numit-o sugestiv „bătălia pentru Europa”, aceasta urmând să dea verdictul în lupta cu austeritatea de pe continent, din ce în ce mai greu de suportat în special în „zona euro”, unde „vremurile” probabile anunţă cel mai probabil o lună de „turbulenţe”. 

Sarkozy sau Hollande

Franţa şi Germania, cele mai puternice „motoare” ale Europei, par să fi ajuns la un moment de răscruce. Duminică, turul al doilea, decisiv, al alegerilor prezidenţiale din Franţa va da direcţia în care Europa s-ar putea îndrepta în următorii ani. Actualul preşedinte francez, conservatorul Nicolas Sarkozy, nu reuşise până la sfârşitul campaniei electorale să recupereze prea mult din simpatia alegătorilor, care l-au lăsat, preţ de aproximativ cinci procente în urma candidatului socialist Francois Hollande, în primul tur, iar în ultimele sondaje de opinie dinaintea turului final arătau că are o „gaură” în preferinţele alegătorilor de patru procente.

Aparentul succes în rândul electoratului francez al candidatului socialist se datorează unor promisiuni populiste. Hollande a lovit în punctul cel mai slab al electoratului, cel al austerităţii. El a promis că, dacă va fi ales, îi va izbăvi de aceste chinuri, fără a veni însă cu prea multe argumente care să-i susţină afirmaţiile. Se pare însă că a avut succes până acum, deşi francezii, care s-au prezentat masiv la primul tur al scrutinului, sunt împărţiţi cam în jumătate – o parte trage înspre stânga, alta înspre dreapta.

Mai mult, o eventuală victorie a candidatului socialist s-ar repercuta şi asupra Germaniei. Conservatoarea Angela Merkel, bună prietenă cu Sarkozy, care a fost mereu alături de ea în „operaţiunile de salvare” a monedei euro, ar putea fi pusă în ipostaza neplăcută de a negocia cu socialistul Hollande, care a ameninţat încă din campania electorală că, dacă va prelua puterea, intenţionează să renegocieze, ca reprezentant al Franţei,  pactul european de stabilitate fiscală.

Merkel i-a răspuns chiar săptămâna trecută, sec şi tranşant, că „acest pact nu poate fi renegociat”, dar Hollande a îndrăznit şi mai mult, răspunzându-i că „nu Germania este  cea care va decide pentru întreaga Europă”.

Aşa că, dacă Hollande va învinge, îi va râde probabil Berlinului în nas, spunându-i că „drumul pe care a ales să meargă nu este bun” şi că „poporul francez a luat o (altă, n.r.) hotărâre”.

O eventuală deteriorare a relaţiilor franco-germane ar afecta şi Spania, al cărei şomaj a ajuns la cote maxime în ultima perioadă şi căreia nu îi surâde deloc un viitor auster. Zilele trecute, un ministru spaniol compara situaţia ţării sale cu „Titanicul”, avertizând Germania într-un mod foarte sugestiv, că dacă „vasul se va scufunda, se vor îneca şi pasagerii de la clasa I”.  Spania primeşte tot mai multe semnale negative şi din partea pieţelor financiare, care nu cred că ea şi-ar putea deficitul bugetar la 5,3% şi, pe deasupra, spaniolii manifestă o rezistenţă din ce în ce mai încrâncenată faţă de măsurile de austeritate luate de Guvernul nu de mult instalat la Madrid, protestele de stradă ţinându-se lanţ.

Greaua încercare a grecilor

Şi grecii vor trece astăzi, duminică, prin încercări, fiind invitaţi să aleagă, când încă nu au terminat cu implementarea măsurilor de austeritate, care i-au răvăşit cumplit, aducându-i în pragul disperării. Însă nu prea au de ales, deoarece acestea au fost condiţiile impuse de înaltele foruri europene pentru a le întinde încă un colac de salvare financiar. Totuşi, viitorul Parlament pe care îl vor vota, ar putea să nu fie de acord cu atâtea „tăieri” bugetare, iar „corabia grecească” s-ar putea scufunda de-a binelea.

Alte ţări europene, între care se numără şi România, se confruntă luna aceasta cu testul alegerilor, care este de fapt, la ora actuală, cel mai corect barometru al austerităţii. Irlandezii vor da, spre sfârşitul lunii, prin referendum, verdictul asupra pactului de disciplină financiară. italienii vor ieşi la vot în alegerile locale. Iar în România, un nou guvern abia instalat de două luni nici nu a apucat să arate ce poate, că a fost răsturnat pe neaşteptate de un altul, ce i-a promis electoratului că îl va scăpa în cel mai scurt timp de sărăcie.

Economistul Nouriel Roubini afirmă că Europa tinde tot mai mult să se revolte împotriva austerităţii, iar dacă o va face până la urmă, atunci „zona euro va intra într-o fază nouă, impredictibilă de criză”.

 

 

 

 

 

 

 

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ajutor de la Guvern pentru românii cu probleme. Va fi gratis de la 1 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, umilință greu de îndurat. S-a văzut în direct la TV: Creier îmbuibat de alcool
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară