România şi alte ţări au intrat în „Primăvara Europeană” care va da verdictul austerităţii

Luna mai dă startul unei "Primăveri europene", mai multe ţări de pe "bătrânul continent" organizând alegeri care par a fi la ora actuală cel mai bun barometru al austerităţii.
Sânziana Stancu
06 mai 2012, 09:19
România şi alte ţări au intrat în

Luna mai şi-a intrat în drepturi pe continent şi pare să aducă cu ea nu numai flori şi soare, ci şi o „Primăvară europeană” capricioasă, tumultoasă şi nemulţumită. Bătălia pentru Elysee, de duminică, se anunţă crâncenă, Franţa urmând să mergă fie la dreapta, fie la stânga. Mulţi au numit-o sugestiv „bătălia pentru Europa”, aceasta urmând să dea verdictul în lupta cu austeritatea de pe continent, din ce în ce mai greu de suportat în special în „zona euro”, unde „vremurile” probabile anunţă cel mai probabil o lună de „turbulenţe”. 

Sarkozy sau Hollande

Franţa şi Germania, cele mai puternice „motoare” ale Europei, par să fi ajuns la un moment de răscruce. Duminică, turul al doilea, decisiv, al alegerilor prezidenţiale din Franţa va da direcţia în care Europa s-ar putea îndrepta în următorii ani. Actualul preşedinte francez, conservatorul Nicolas Sarkozy, nu reuşise până la sfârşitul campaniei electorale să recupereze prea mult din simpatia alegătorilor, care l-au lăsat, preţ de aproximativ cinci procente în urma candidatului socialist Francois Hollande, în primul tur, iar în ultimele sondaje de opinie dinaintea turului final arătau că are o „gaură” în preferinţele alegătorilor de patru procente.

Aparentul succes în rândul electoratului francez al candidatului socialist se datorează unor promisiuni populiste. Hollande a lovit în punctul cel mai slab al electoratului, cel al austerităţii. El a promis că, dacă va fi ales, îi va izbăvi de aceste chinuri, fără a veni însă cu prea multe argumente care să-i susţină afirmaţiile. Se pare însă că a avut succes până acum, deşi francezii, care s-au prezentat masiv la primul tur al scrutinului, sunt împărţiţi cam în jumătate – o parte trage înspre stânga, alta înspre dreapta.

Mai mult, o eventuală victorie a candidatului socialist s-ar repercuta şi asupra Germaniei. Conservatoarea Angela Merkel, bună prietenă cu Sarkozy, care a fost mereu alături de ea în „operaţiunile de salvare” a monedei euro, ar putea fi pusă în ipostaza neplăcută de a negocia cu socialistul Hollande, care a ameninţat încă din campania electorală că, dacă va prelua puterea, intenţionează să renegocieze, ca reprezentant al Franţei,  pactul european de stabilitate fiscală.

Merkel i-a răspuns chiar săptămâna trecută, sec şi tranşant, că „acest pact nu poate fi renegociat”, dar Hollande a îndrăznit şi mai mult, răspunzându-i că „nu Germania este  cea care va decide pentru întreaga Europă”.

Aşa că, dacă Hollande va învinge, îi va râde probabil Berlinului în nas, spunându-i că „drumul pe care a ales să meargă nu este bun” şi că „poporul francez a luat o (altă, n.r.) hotărâre”.

O eventuală deteriorare a relaţiilor franco-germane ar afecta şi Spania, al cărei şomaj a ajuns la cote maxime în ultima perioadă şi căreia nu îi surâde deloc un viitor auster. Zilele trecute, un ministru spaniol compara situaţia ţării sale cu „Titanicul”, avertizând Germania într-un mod foarte sugestiv, că dacă „vasul se va scufunda, se vor îneca şi pasagerii de la clasa I”.  Spania primeşte tot mai multe semnale negative şi din partea pieţelor financiare, care nu cred că ea şi-ar putea deficitul bugetar la 5,3% şi, pe deasupra, spaniolii manifestă o rezistenţă din ce în ce mai încrâncenată faţă de măsurile de austeritate luate de Guvernul nu de mult instalat la Madrid, protestele de stradă ţinându-se lanţ.

Greaua încercare a grecilor

Şi grecii vor trece astăzi, duminică, prin încercări, fiind invitaţi să aleagă, când încă nu au terminat cu implementarea măsurilor de austeritate, care i-au răvăşit cumplit, aducându-i în pragul disperării. Însă nu prea au de ales, deoarece acestea au fost condiţiile impuse de înaltele foruri europene pentru a le întinde încă un colac de salvare financiar. Totuşi, viitorul Parlament pe care îl vor vota, ar putea să nu fie de acord cu atâtea „tăieri” bugetare, iar „corabia grecească” s-ar putea scufunda de-a binelea.

Alte ţări europene, între care se numără şi România, se confruntă luna aceasta cu testul alegerilor, care este de fapt, la ora actuală, cel mai corect barometru al austerităţii. Irlandezii vor da, spre sfârşitul lunii, prin referendum, verdictul asupra pactului de disciplină financiară. italienii vor ieşi la vot în alegerile locale. Iar în România, un nou guvern abia instalat de două luni nici nu a apucat să arate ce poate, că a fost răsturnat pe neaşteptate de un altul, ce i-a promis electoratului că îl va scăpa în cel mai scurt timp de sărăcie.

Economistul Nouriel Roubini afirmă că Europa tinde tot mai mult să se revolte împotriva austerităţii, iar dacă o va face până la urmă, atunci „zona euro va intra într-o fază nouă, impredictibilă de criză”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele două orașe din România care nu se suferă între ele sub nicio formă. Rivalitatea lor a ajuns să fie studiată
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...