România şi alte ţări au intrat în „Primăvara Europeană” care va da verdictul austerităţii

Luna mai dă startul unei "Primăveri europene", mai multe ţări de pe "bătrânul continent" organizând alegeri care par a fi la ora actuală cel mai bun barometru al austerităţii.
Sânziana Stancu
06 mai 2012, 09:19
România şi alte ţări au intrat în

Luna mai şi-a intrat în drepturi pe continent şi pare să aducă cu ea nu numai flori şi soare, ci şi o „Primăvară europeană” capricioasă, tumultoasă şi nemulţumită. Bătălia pentru Elysee, de duminică, se anunţă crâncenă, Franţa urmând să mergă fie la dreapta, fie la stânga. Mulţi au numit-o sugestiv „bătălia pentru Europa”, aceasta urmând să dea verdictul în lupta cu austeritatea de pe continent, din ce în ce mai greu de suportat în special în „zona euro”, unde „vremurile” probabile anunţă cel mai probabil o lună de „turbulenţe”. 

Sarkozy sau Hollande

Franţa şi Germania, cele mai puternice „motoare” ale Europei, par să fi ajuns la un moment de răscruce. Duminică, turul al doilea, decisiv, al alegerilor prezidenţiale din Franţa va da direcţia în care Europa s-ar putea îndrepta în următorii ani. Actualul preşedinte francez, conservatorul Nicolas Sarkozy, nu reuşise până la sfârşitul campaniei electorale să recupereze prea mult din simpatia alegătorilor, care l-au lăsat, preţ de aproximativ cinci procente în urma candidatului socialist Francois Hollande, în primul tur, iar în ultimele sondaje de opinie dinaintea turului final arătau că are o „gaură” în preferinţele alegătorilor de patru procente.

Aparentul succes în rândul electoratului francez al candidatului socialist se datorează unor promisiuni populiste. Hollande a lovit în punctul cel mai slab al electoratului, cel al austerităţii. El a promis că, dacă va fi ales, îi va izbăvi de aceste chinuri, fără a veni însă cu prea multe argumente care să-i susţină afirmaţiile. Se pare însă că a avut succes până acum, deşi francezii, care s-au prezentat masiv la primul tur al scrutinului, sunt împărţiţi cam în jumătate – o parte trage înspre stânga, alta înspre dreapta.

Mai mult, o eventuală victorie a candidatului socialist s-ar repercuta şi asupra Germaniei. Conservatoarea Angela Merkel, bună prietenă cu Sarkozy, care a fost mereu alături de ea în „operaţiunile de salvare” a monedei euro, ar putea fi pusă în ipostaza neplăcută de a negocia cu socialistul Hollande, care a ameninţat încă din campania electorală că, dacă va prelua puterea, intenţionează să renegocieze, ca reprezentant al Franţei,  pactul european de stabilitate fiscală.

Merkel i-a răspuns chiar săptămâna trecută, sec şi tranşant, că „acest pact nu poate fi renegociat”, dar Hollande a îndrăznit şi mai mult, răspunzându-i că „nu Germania este  cea care va decide pentru întreaga Europă”.

Aşa că, dacă Hollande va învinge, îi va râde probabil Berlinului în nas, spunându-i că „drumul pe care a ales să meargă nu este bun” şi că „poporul francez a luat o (altă, n.r.) hotărâre”.

O eventuală deteriorare a relaţiilor franco-germane ar afecta şi Spania, al cărei şomaj a ajuns la cote maxime în ultima perioadă şi căreia nu îi surâde deloc un viitor auster. Zilele trecute, un ministru spaniol compara situaţia ţării sale cu „Titanicul”, avertizând Germania într-un mod foarte sugestiv, că dacă „vasul se va scufunda, se vor îneca şi pasagerii de la clasa I”.  Spania primeşte tot mai multe semnale negative şi din partea pieţelor financiare, care nu cred că ea şi-ar putea deficitul bugetar la 5,3% şi, pe deasupra, spaniolii manifestă o rezistenţă din ce în ce mai încrâncenată faţă de măsurile de austeritate luate de Guvernul nu de mult instalat la Madrid, protestele de stradă ţinându-se lanţ.

Greaua încercare a grecilor

Şi grecii vor trece astăzi, duminică, prin încercări, fiind invitaţi să aleagă, când încă nu au terminat cu implementarea măsurilor de austeritate, care i-au răvăşit cumplit, aducându-i în pragul disperării. Însă nu prea au de ales, deoarece acestea au fost condiţiile impuse de înaltele foruri europene pentru a le întinde încă un colac de salvare financiar. Totuşi, viitorul Parlament pe care îl vor vota, ar putea să nu fie de acord cu atâtea „tăieri” bugetare, iar „corabia grecească” s-ar putea scufunda de-a binelea.

Alte ţări europene, între care se numără şi România, se confruntă luna aceasta cu testul alegerilor, care este de fapt, la ora actuală, cel mai corect barometru al austerităţii. Irlandezii vor da, spre sfârşitul lunii, prin referendum, verdictul asupra pactului de disciplină financiară. italienii vor ieşi la vot în alegerile locale. Iar în România, un nou guvern abia instalat de două luni nici nu a apucat să arate ce poate, că a fost răsturnat pe neaşteptate de un altul, ce i-a promis electoratului că îl va scăpa în cel mai scurt timp de sărăcie.

Economistul Nouriel Roubini afirmă că Europa tinde tot mai mult să se revolte împotriva austerităţii, iar dacă o va face până la urmă, atunci „zona euro va intra într-o fază nouă, impredictibilă de criză”.

 

 

 

 

 

 

 

 

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Un cercetător a explicat cum ar putea avea loc sfârșitul lumii într-o carte clasificată de CIA: “Toate urmele civilizației dispar”
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
Playtech.ro
Prima reacție a lui Victor Ponta despre divorțul de Daciana Sârbu: Doresc să-mi protejez familia!
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în sportul românesc. A murit legenda handbalului
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
EL va fi înlocuitorul lui Călin Georgescu. Va strânge chiar mai multe voturi: E redutabil!
StirileBZI
Călin Georgescu a luat decizia! Ce platformă a lansat candidatul la președinție
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Stargate: Parteneriat masiv de 500 de miliarde de dolari pentru infrastructura AI în SUA
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!