România şi Bulgaria, fruntaşe în UE la riscul de sărăcie şi excluziune socială

România și Bulgaria se află la egalitate pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește riscul de sărăcie și excluziune socială, cu un procent de 40% din totalul populației în această situație, în 2014, reiese din datele Eurostat.
Filip Stan
19 aug. 2016, 05:39
România şi Bulgaria, fruntaşe în UE la riscul de sărăcie şi excluziune socială

24,1% din totalul populației Uniunii Europene se afla în risc de sărăcie și excluziune socială în 2014. În România și Bulgaria în jur de 40% din populație se află în această situație în 2014. În Cehia (14,8%), în Olanda (16,5%) și Suedia (16,9%) se află la mai puțin de jumătate față de cele două țări„, se arată în document.

Potrivit acestuia, se observă diferențe în 2014 față de 2008 între statele membre.

Unele țări au făcut un progres real în integrarea celor mai vulnerabili membri ai societății. Reducerea numărului de oameni în risc de sărăcie și excluziune socială variază de la 0,1 puncte procentuale, la 5,8 puncte procentuale. Statele membre care au înregistrat cel mai mare progres sunt Polonia (reducere de 5,8 puncte procentuale la sub 25% n.r.), România (cu 0,4 puncte procentuale) și Slovacia (cu 2,2 puncte procentuale, la sub 20%). Unele țări au avut o creștere a numărului de persoane în risc de sărăcie și excluziune socială. Țările cu cea mai mare creștere sunt Grecia, Spania și Estonia unde numărul de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială a crescut între 4 și 8 puncte procentuale„, se mai arată în document.

Conform unei publicații a Institutului Național de Statistică (INS), o treime dintre gospodariile din Romania, respectiv 32,8%, nu au putut face fată cheltuielilorcu venitul total net lunar realizat, în 2015. 

Anul trecut, o pondere de 36% dintre gospodării s-au aflat în imposibilitatea de a plăti întreținerea locuinței din cauza lipsei resurselor financiare, iar 16,7% — energia electrică.

De asemenea, pentru a face față cheltuielilor curente, 6,8% dintre gospodării au apelat la economii, 6,1% s-au împrumutat de la rude, prieteni sau alte persoane, 9,3% au muncit suplimentar, în timp ce 11,5% au apelat la ajutoare financiare, fără obligația de restituire, de la rude, prieteni.

Anul trecut, 17% dintre gospodării și-au permis o săptămână de concediu în afara casei, 5,9% — înlocuirea mobilei uzate și/sau demodate, 12,1% — cumpărarea de produse electrocasnice, 28,8% — cumpărarea de haine noi, 10,6% — vizionarea unor spectacole de teatru, cinema, 15,2% — cumpărarea de cărți, ziare, reviste.

Conform aceleiași publicații satisfacerea nevoilor de bază de consum, impozitele și contribuțiile de asigurări sociale au lăsat, anul trecut, prea puține resurse de investiții gospodăriilor din România.

„În anul 2015, impozitele asupra veniturilor, contribuțiile la bugetele de asigurări sociale, cotizațiile și alte impozite și taxe, au deținut o pondere de 19,0% din cheltuielile totale, ridicându-se în medie la suma de 446,1 lei lunar pe o gospodărie, din care impozitul pe salariu a reprezentat 39,5% (38,8% în 2014), iar contribuțiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de șomaj și pentru asigurările de sănătate) 56,3% (56,5% în 2014). Cheltuielile pentru investiții au fost și în anul 2015 foarte mici, reprezentând numai 0,7% din cheltuielile totale, în ușoară creștere față de anul anterior (cu 0,1 puncte procentuale). Este un semnal și în anul 2015, cu privire la capacitatea extrem de scăzută a gospodăriilor de a economisi. Necesitatea acoperirii prioritare a cheltuielilor impuse de producția în gospodărie, a plății impozitelor și contribuțiilor de asigurări sociale și a satisfacerii nevoilor de bază de consum lasă prea puține resurse pentru investiții”, menționează sursa citată.

Principala destinație a cheltuielilor gospodăriilor — consumul — a deținut, în medie pe ansamblul gospodăriilor, 72,4% din cheltuielile totale.

„Cheltuielile de consum au reprezentat 1.702,9 lei lunar pe o gospodărie, iar cheltuielile bănești pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unitățile de alimentație publică), nealimentare și pentru plata serviciilor 1.500,4 lei lunar (63,8% din cheltuielile totale). Cealaltă parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare și nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodăriei) a fost egală cu 202,5 lei pe gospodărie și a reprezentat 8,6% din cheltuielile totale”, informează INS.

Cheltuielile pentru producția gospodăriei, în anul 2015, au reprezentat 4,4% din cheltuielile totale, din care 0,8% au revenit cheltuielilor bănești, iar 3,6% contravalorii consumului productiv din resurse proprii (furaje, semințe etc.) utilizate pentru producția gospodăriei. Acestea din urmă au însumat, în medie, 85,4 lei lunar pe gospodărie.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Comuna din România care a luat fața bucureștenilor sau a timișorenilor. E prima localitate din țară în care toate locuințele vor fi încălzite cu energie geotermală
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ținutul care a fost al României pentru o scurtă perioadă. Ce spun localnicii despre țara noastră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație