România şi Bulgaria, fruntaşe în UE la riscul de sărăcie şi excluziune socială

România și Bulgaria se află la egalitate pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește riscul de sărăcie și excluziune socială, cu un procent de 40% din totalul populației în această situație, în 2014, reiese din datele Eurostat.
Filip Stan
19 aug. 2016, 05:39
România şi Bulgaria, fruntaşe în UE la riscul de sărăcie şi excluziune socială

24,1% din totalul populației Uniunii Europene se afla în risc de sărăcie și excluziune socială în 2014. În România și Bulgaria în jur de 40% din populație se află în această situație în 2014. În Cehia (14,8%), în Olanda (16,5%) și Suedia (16,9%) se află la mai puțin de jumătate față de cele două țări„, se arată în document.

Potrivit acestuia, se observă diferențe în 2014 față de 2008 între statele membre.

Unele țări au făcut un progres real în integrarea celor mai vulnerabili membri ai societății. Reducerea numărului de oameni în risc de sărăcie și excluziune socială variază de la 0,1 puncte procentuale, la 5,8 puncte procentuale. Statele membre care au înregistrat cel mai mare progres sunt Polonia (reducere de 5,8 puncte procentuale la sub 25% n.r.), România (cu 0,4 puncte procentuale) și Slovacia (cu 2,2 puncte procentuale, la sub 20%). Unele țări au avut o creștere a numărului de persoane în risc de sărăcie și excluziune socială. Țările cu cea mai mare creștere sunt Grecia, Spania și Estonia unde numărul de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială a crescut între 4 și 8 puncte procentuale„, se mai arată în document.

Conform unei publicații a Institutului Național de Statistică (INS), o treime dintre gospodariile din Romania, respectiv 32,8%, nu au putut face fată cheltuielilorcu venitul total net lunar realizat, în 2015. 

Anul trecut, o pondere de 36% dintre gospodării s-au aflat în imposibilitatea de a plăti întreținerea locuinței din cauza lipsei resurselor financiare, iar 16,7% — energia electrică.

De asemenea, pentru a face față cheltuielilor curente, 6,8% dintre gospodării au apelat la economii, 6,1% s-au împrumutat de la rude, prieteni sau alte persoane, 9,3% au muncit suplimentar, în timp ce 11,5% au apelat la ajutoare financiare, fără obligația de restituire, de la rude, prieteni.

Anul trecut, 17% dintre gospodării și-au permis o săptămână de concediu în afara casei, 5,9% — înlocuirea mobilei uzate și/sau demodate, 12,1% — cumpărarea de produse electrocasnice, 28,8% — cumpărarea de haine noi, 10,6% — vizionarea unor spectacole de teatru, cinema, 15,2% — cumpărarea de cărți, ziare, reviste.

Conform aceleiași publicații satisfacerea nevoilor de bază de consum, impozitele și contribuțiile de asigurări sociale au lăsat, anul trecut, prea puține resurse de investiții gospodăriilor din România.

„În anul 2015, impozitele asupra veniturilor, contribuțiile la bugetele de asigurări sociale, cotizațiile și alte impozite și taxe, au deținut o pondere de 19,0% din cheltuielile totale, ridicându-se în medie la suma de 446,1 lei lunar pe o gospodărie, din care impozitul pe salariu a reprezentat 39,5% (38,8% în 2014), iar contribuțiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de șomaj și pentru asigurările de sănătate) 56,3% (56,5% în 2014). Cheltuielile pentru investiții au fost și în anul 2015 foarte mici, reprezentând numai 0,7% din cheltuielile totale, în ușoară creștere față de anul anterior (cu 0,1 puncte procentuale). Este un semnal și în anul 2015, cu privire la capacitatea extrem de scăzută a gospodăriilor de a economisi. Necesitatea acoperirii prioritare a cheltuielilor impuse de producția în gospodărie, a plății impozitelor și contribuțiilor de asigurări sociale și a satisfacerii nevoilor de bază de consum lasă prea puține resurse pentru investiții”, menționează sursa citată.

Principala destinație a cheltuielilor gospodăriilor — consumul — a deținut, în medie pe ansamblul gospodăriilor, 72,4% din cheltuielile totale.

„Cheltuielile de consum au reprezentat 1.702,9 lei lunar pe o gospodărie, iar cheltuielile bănești pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unitățile de alimentație publică), nealimentare și pentru plata serviciilor 1.500,4 lei lunar (63,8% din cheltuielile totale). Cealaltă parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare și nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodăriei) a fost egală cu 202,5 lei pe gospodărie și a reprezentat 8,6% din cheltuielile totale”, informează INS.

Cheltuielile pentru producția gospodăriei, în anul 2015, au reprezentat 4,4% din cheltuielile totale, din care 0,8% au revenit cheltuielilor bănești, iar 3,6% contravalorii consumului productiv din resurse proprii (furaje, semințe etc.) utilizate pentru producția gospodăriei. Acestea din urmă au însumat, în medie, 85,4 lei lunar pe gospodărie.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, restanțele karmice. Cum se face abordarea corectă a relațiilor din viața noastră
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Nu se mai repară?! Comisia Europeană a dat ordin
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Noi reguli la îmbarcarea în avion. Aveți mare grijă cu ce vă îmbrăcați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a dezvăluit! Cine e sigur în spatele lui Călin Georgescu: Este al lor!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump suspendă asistenţa externă pentru dezvoltare la început de mandat
MediaFlux
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării