Evoluția bună a țării noastre nu ar fi fost posibilă fără măsurile inspirate luate de Guvernul României: reconstrucţia consecventă a BVB, scăderea TVA la 9% la alimente, reducerea TVA la 20% ca urmare a aprobării Codului Fiscal.
Sursa media notează că investitorii privesc cu încredere spre cele două țări, care aspiră la titlul de stele ale noii economii, potrivit clasamentului Escape realizat de experţii PricewaterhouseCoopers. Mai mult, PineBridge Investment vede România o zonă sigură.
„Ţările din regiune au economiile care se dezvoltă cel mai rapid în Uniunea Europeană. Acest lucru este confirmat de cele mai recente date pentru trimestrul II al anului 2015. Ele arată că ritmul de creştere a PIB în această parte, a noastră, a Europei se menţine la nivel înalt (de ex. Cehia – 4,4% de la un an la altul, Polonia – 3,3%, România – 3,3%). În primul trimestru, rezultatul de 4,1% obţinut de România a fost cel mai mare în UE. Statisticile acestea nu ar trebui să surprindă”, scrie Rzeczpospolita.
De asemenea, este apreciat și faptul că România oferă un sentiment puternic de securitate investitorilor străini şi contractanţilor ca urmare a inflației reduse, a datoriei publice mici (datoria României este de numai 39% din PIB), dobânzi mici și un curs valutar stabil: „Se mai poate adăuga că ambele ţări s-au prezentat bine în timpul recentei crize globale. Polonia nu a intrat în recesiune, iar România cu mult succes, graţie unei politici bune, a ieşit dintr-o recesiune foarte profundă”.
Țara noastră, considerată piaţa ideală pentru exportul polonez, se bucură de o apreciere tot mai ridicată din partea oamenilor de afacere din Polonia, notează Rzeczpospolita. Este de asemenea un loc al investiţiilor potenţiale pentru capitalul polonez. Însă toate aceste evoluții bune nu ar fi fost posibile fără schimbările care au avut loc pe piaţa de capital.
„Reconstrucţia consecventă a BVB, între care crearea pieţei AeRO pentru firmele mici şi mijlocii şi desfiinţarea barierelor birocratice, care au îngrădit până acum accesul investitorilor străini pe piaţă ar trebui să atragă pe piaţa bursieră firmele poloneze, orientate spre dorinţa de a-şi asigura pe piaţa românească nişte poziţii care să necesite costuri mai mici decât în Polonia. România oferă de asemenea mari posibilităţi întreprinderilor care investesc şi care vor să se extindă în exterior. Investiţiile externe directe în creştere sunt atrase nu numai de piaţa mare şi forţa de mună mai ieftină decât în vechea Uniune, dar şi de impozitul fix TVA pe persoane fizice şi persoane juridice de 16% şi 9% TVA la toate produsele alimentare şi băuturile nealcoolice, precum şi perspectiva pragului TVA de 20% la celelalte produse, începând de la 1 ianuarie 2016”, scrie Rzeczpospolita.
Un alt atu al României îl reprezintă cadrele bine pregătite, care vorbesc engleza, în sectorul noilor tehnologii: „Merită să atragem aici atenţia asupra unuia din cel mai mari indici în UE privind informaticienii diplomaţi raportaţi la numărul populaţiei ţării şi asupra faptului că internetul în România este, alături de cel din Estonia, cel mai bun sub aspectul calităţii transmisiei de date în întreaga UE şi în ce priveşte bitcoin, cu care se poate plăti în restaurantele şi cafenelele din Bucureşti şi în alte oraşe”.
Ar fi bine dacă aceste două ţări s-ar apropia între ele în avantajul amândurora, mai înainte ca lumea să-şi îndrepte bine atenţia spre ele, mai notează sursa media.
„România şi Polonia pot şi trebuie să fie parteneri economici importanţi. Atât pentru UE, cât şi pentru NATO suntem ţări de frontieră (cu cele mai lungi frontiere din afara Uniunii, adică cu statele care nu sunt membre ale UE) şi strategice (cum constată politologul George Friedman). Practic nu există între ele chestiuni în dispută, iar tradiţia colaborării este lungă”, încheie sursa media din Polonia.