România şi Polonia, lăudate ca miracol economic în presa poloneză

Polonia nu a intrat în recesiune, iar România cu mult succes, graţie unei politici bune, a ieşit dintr-o recesiune foarte profundă, notează publicaţia poloneză Rzeczpospolita, care se referă la cele două țări ca la doi tigri ai Europei.
Romania TV
15 sept. 2015, 09:26
România şi Polonia, lăudate ca miracol economic în presa poloneză

Evoluția bună a țării noastre nu ar fi fost posibilă fără măsurile inspirate luate de Guvernul României: reconstrucţia consecventă a BVB, scăderea TVA la 9% la alimente, reducerea TVA la 20% ca urmare a aprobării Codului Fiscal.

Sursa media notează că investitorii privesc cu încredere spre cele două țări, care aspiră la titlul de stele ale noii economii, potrivit clasamentului Escape realizat de experţii PricewaterhouseCoopers. Mai mult, PineBridge Investment vede România o zonă sigură.

„Ţările din regiune au economiile care se dezvoltă cel mai rapid în Uniunea Europeană. Acest lucru este confirmat de cele mai recente date pentru trimestrul II al anului 2015. Ele arată că ritmul de creştere a PIB în această parte, a noastră, a Europei se menţine la nivel înalt (de ex. Cehia – 4,4% de la un an la altul, Polonia – 3,3%, România – 3,3%). În primul trimestru, rezultatul de 4,1% obţinut de România a fost cel mai mare în UE. Statisticile acestea nu ar trebui să surprindă”, scrie Rzeczpospolita.

De asemenea, este apreciat și faptul că România oferă un sentiment puternic de securitate investitorilor străini şi contractanţilor ca urmare a inflației reduse, a datoriei publice mici (datoria României este de numai 39% din PIB), dobânzi mici și un curs valutar stabil: „Se mai poate adăuga că ambele ţări s-au prezentat bine în timpul recentei crize globale. Polonia nu a intrat în recesiune, iar România cu mult succes, graţie unei politici bune, a ieşit dintr-o recesiune foarte profundă”.

Țara noastră, considerată piaţa ideală pentru exportul polonez, se bucură de o apreciere tot mai ridicată din partea oamenilor de afacere din Polonia, notează Rzeczpospolita. Este de asemenea un loc al investiţiilor potenţiale pentru capitalul polonez. Însă toate aceste evoluții bune nu ar fi fost posibile fără schimbările care au avut loc pe piaţa de capital.

„Reconstrucţia consecventă a BVB, între care crearea pieţei AeRO pentru firmele mici şi mijlocii şi desfiinţarea barierelor birocratice, care au îngrădit până acum accesul investitorilor străini pe piaţă ar trebui să atragă pe piaţa bursieră firmele poloneze, orientate spre dorinţa de a-şi asigura pe piaţa românească nişte poziţii care să necesite costuri mai mici decât în Polonia. România oferă de asemenea mari posibilităţi întreprinderilor care investesc şi care vor să se extindă în exterior. Investiţiile externe directe în creştere sunt atrase nu numai de piaţa mare şi forţa de mună mai ieftină decât în vechea Uniune, dar şi de impozitul fix TVA pe persoane fizice şi persoane juridice de 16% şi 9% TVA la toate produsele alimentare şi băuturile nealcoolice, precum şi perspectiva pragului TVA de 20% la celelalte produse, începând de la 1 ianuarie 2016”, scrie Rzeczpospolita.

Un alt atu al României îl reprezintă cadrele bine pregătite, care vorbesc engleza, în sectorul noilor tehnologii: „Merită să atragem aici atenţia asupra unuia din cel mai mari indici în UE privind informaticienii diplomaţi raportaţi la numărul populaţiei ţării şi asupra faptului că internetul în România este, alături de cel din Estonia, cel mai bun sub aspectul calităţii transmisiei de date în întreaga UE şi în ce priveşte bitcoin, cu care se poate plăti în restaurantele şi cafenelele din Bucureşti şi în alte oraşe”.

Ar fi bine dacă aceste două ţări s-ar apropia între ele în avantajul amândurora, mai înainte ca lumea să-şi îndrepte bine atenţia spre ele, mai notează sursa media.

„România şi Polonia pot şi trebuie să fie parteneri economici importanţi. Atât pentru UE, cât şi pentru NATO suntem ţări de frontieră (cu cele mai lungi frontiere din afara Uniunii, adică cu statele care nu sunt membre ale UE) şi strategice (cum constată politologul George Friedman). Practic nu există între ele chestiuni în dispută, iar tradiţia colaborării este lungă”, încheie sursa media din Polonia.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'