În raportul institutului american Freedom House, intitulat ”Nations in Transit 2014”, au fost evaluate pentru anul 2013 un număr de 29 de ţări, dintre care 13 au fost cotate ca având regimuri democratice, 6 – în tranziţie şi 10 – cu regimuri autoritare.
Referitor la ţările membre ale Uniunii Europene, în raport se menţionează că ratingul Ungariei a scăzut pentru al şaselea an consecutiv şi ţara aproape că nu se mai încadrează în categoria ‘democraţii consolidate’.
Corupţia s-a agravat în întreaga regiune şi în ţări precum Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovenia situaţia s-a degradat.
De asemenea, presiunile politice şi economice a dus la scăderi de rating la categoria ”mass media independente” în Estonia, Lituania şi Republica Cehă.
În Balcani s-au înregistrat evoluţii pozitive în cursul anului 2013, inclusiv aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană şi încheierea unui acord istoric între Kosovo şi Serbia, dar, din cauza guvernărilor disfuncţionale, continuă să scadă ratingul în materie de democraţie în regiune în general.
Totodată, raportul institutului american indică Rusia ca model şi inspiraţie pentru politicile ce au determinat un regres al instituţiilor libere în întreaga Eurasie şi au dus la un nivel alarmant al represiunii în cursul anului trecut.
”Evenimentele din 2013 arată că regimul din Rusia are rolul de model pentru alţi lideri autoritari, chiar şi în state unde autorităţile i-au depăşit deja pe omologii lor ruşi în ceea ce priveşte brutalitatea şi intoleranţa instituţionalizată”, a afirmat Sylvana Habdank-Ko³aczkowska, director de proiect al raportului. ”În urmă cu zece ani, una din cinci persoane din Eurasia trăia sub un regim autoritar consolidat, cum era definit în raport. În prezent, aproape patru din cinci persoane sunt în această situaţie, şi tendinţa se accelerează”, a afirmat dna Habdank-Ko³aczkowska.
Raportul ”Nations in Transit 2014” consideră reculul în materie de guvernare democratică ca fiind tendinţa dominantă în întreaga Eurasie şi în Balcani, precum şi în Europa Centrală postcomunistă, unde persistenţa clientelismului şi a corupţiei au fost evidente anul trecut.
Cu toate acestea, anul 2013 a avut şi unele evoluţii pozitive. Kosovo, Albania şi Georgia au primit ratinguri mai bune datorită desfăşurării alegerilor în condiţii mai bune şi a transferului paşnic de putere.
”Tendinţa cea mai încurajatoare în 2013 a fost răspunsul vocal al societăţii civile la o guvernare represivă sau necorespunzătoare. Societatea civilă şi-a spus cuvântul nu numai în Ucraina, ci şi în Europa Centrală, în Kârgâzstan şi, într-o măsură mai mică, în Balcani”, a conchis dna Habdank-Ko³aczkowska.