Eurostat a măsurat incidenţa crimelor în Bucureşti, în aceeaşi perioadă, şi a constatat că a fost sub jumătate din rata la nivel naţional, respectiv 1,01 la o sută de mii de locuitori.
Aceste cifre situează România pe locul cinci între statele UE, după Lituania şi Estonia, cu rate de peste opt şi, respectiv, peste cinci fapte la o sută de mii de locuitori, dar şi după Finlanda şi Bulgaria, cu cifre apropiate de cele referitoare la statul român, potrivit Mediafax.
Studiul Eurostat îşi asumă anumite inexactităţi, datorate în principal faptului că fiecare ţară are particularităţi în înregistrarea şi raportarea crimelor. Estonia, de exemplu, adună la acest capitol şi tentativele de omor.
România se află între cele câteva ţări UE a căror infracţionalitate la modul general a crescut în perioada studiată. În această categorie mai intră, pe lângă România, şi Luxemburg, Danemarca, Suedia, Portugalia, Finlanda, Islanda şi Liechtenstein.
În perioada studiată, în România a crescut cel mai mult incidenţa spargerilor de locuinţe. Dacă în UE acest indicator a crescut cu trei procente faţă de anii anteriori, în România creşterea a fost de peste 20 la sută.