„Prin semnarea Convenţiei de la Istanbul, Guvernul României dă un semnal decisiv împotriva violenţei asupra femeilor”, a afirmat ministrul.
Punctele cheie ale documentului semnat la Strasbourg, cel mai cuprinzător care abordează eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, sunt prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor.
Convenția introduce o serie de infracţiuni privitoare la violența domestică neincriminate până acum în legislațiile statelor semnatare, iar disponzițiile tratatului vor proteja femei şi fete din orice mediu social, indiferent de vârstă, rasă, religie, origine socială, statut de imigrant sau orientare sexuală.
„Semnarea Convenţiei de la Istanbul reprezintă un pas firesc, pe care Guvernul României îl face pentru a veni în sprijinul victimelor violenţei domestice. Milioane de femei cad pradă acestui fenomen, pe care nu ezit să-l numesc criminal”, a declarat ministrul Rovana Plumb. Ministrul a evidențiat eforturile membrilor Guvernului şi ale parlamentarilor pentru ca România să fie unul dintre statele care semnează şi ratifică tratatul.
Evenimentul a avut loc în cadrul reuniunii reţelei parlamentare pentru combaterea violenţei împotriva femeilor, din timpul lucrărilor sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Delegaţia României a fost alcătuită din Rovana Plumb – ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, Aurelia Cristea – ministrul pentru Dialog Social şi Ioana Cazacu – secretar de stat Departamentul pentru Egalitate de Şanse. De asemenea, au fost prezenţi membri ai delegaţiei române ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.