Reporterii cotidianului britanic au descins printre sutele de romi mutaţi de primarul Cătălin Cherecheş în clădirile fostei fabrici Cuprom, de la marginea oraşului, dar şi în şatrele care încă locuiesc la marginea oraşului.
Sub titlul „Nu e de mirare că vor să vină aici!”, jurnaliştii britanici prezintă viaţa romilor din Baia Mare, amintind şi de scandalul în centrul căruia s-a aflat primarul Cătălin Cherecheş, după mutarea romilor în fostele cămine ale fabricii Cuprom.
„Li s-au promis apartamente noi care să-i ferească de gerul pătrunzător al iernilor din România. Dar, la opt luni distanţă, 500 de familii trăiesc încă într-o mahala acoperită de zăpadă, în locuinţe improvizate, fără canalizare sau curent electric”, scriu reporterii britanici.
Daily Mail notează că, acuzat de rasism, primarul Cherecheş a devenit unul dintre cei mai populari politicieni din România în urma gestului său; totodată, publicaţia britanică prezintă o galerie foto care ilustrează sărăcia lucie în care trăiesc romii din Baia Mare: „blocuri de pe vremea comuniştilor”, „familii la limita subzistenţei” sau o mahala de la marginea oraşului.
„În condiţiile date, nici nu este de mirare că mulţi români spun că vor să plece în Marea Britanie în ianuarie 2014, când vor primi dreptul să trăiască şi să muncească fără restricţii, graţie legilor privind libera mişcare a cetăţenilor UE„, scrie Daily Mail.
Reporterii au discutat şi cu primarul Cătălin Cherecheş, care i-a primit în biroul său „mic şi modest”. „În mod evident, condiţiile în care trăiesc romii în cartierul lor nu sunt similare cu cele de la Hilton sau Marriott. Dar pentru ei este un pas înainte către civilizare şi emancipare”, le-a spus edilul băimărean jurnaliştilor britanici.
Potrivit unor satistici citate de Daily Mail, în Europa trăiesc aproximativ 10-12 milioane de romi, ceea ce îi face una dintre cele mai numeroase minorităţi etnice din Uniunea Europeană; 20% dintre romii din Europa trăiesc, potrivit aceloraşi cifre, în România.
În sprijinul temerilor lor privind „invadarea” Marii Britanii de romii din România, Daily Mail citează un studiu realizat de Comisia Europeană, care arată că un sfert din cetăţenii UE nu s-ar simţi confortabil dacă ar avea un vecin de această etnie.